Hvilken olie til fedtet, uren eller sensitiv hud?

Det er ikke altid nemt at vælge olie til sin hudtype, da olier varier meget i fedtsyresammensætning og vitaminindhold. Til en uren hud er det eksempelvis vigtig at indholdet af oliesyre er lavt, fordi det ellers kan gøre ondt værre. Derimod må indholdet af linolsyre gerne være relativt højt. Hvis det lyder besværligt, så guider jeg dig her i de bedste olier til dig.

Hindbærkerneolie: indeholder 52 % linolsyre som gør olien meget let. Olien vil trænge lynhurtigt ned i huden og efterlader ingen fedtede fornemmelser på huden. Linolsyre har en meget reparerende og blødgørende effekt på huden. Derfor er hindbærkerneolien et super valg til en fedtet hudtype og/eller uren hud, akne og sensitiv hud. Hindbærkerneolie har en meget beroligende og helende effekt på huden.

Hybenkerneolie: indeholder 44 % linolsyre og derfor er denne olie meget let. Hybenkerneolien indeholder store mængder E-vitamin, som gør at denne olie er god at bruge til kampen mod rynker (anti-aging). Det er en af de mest forbyggende olier også fordi olien indeholder retinol, som er A-vitamin. Det er med til at hele ar og røde mærker.

Granatæbleolie: har en kraftig anti-inflammatorisk effekt, som betyder, at den er med til at dæmpe og mindske rødmen, sensitivitet samt irritation i huden. Den har en hudfornyende effekt, som er god til en skadet hud eller arret hud. Olien er meget fed og er derfor bedst at bruge sammen med en anden olie. Olien kan med fordel bruges på hudproblemer som rosacea eller meget reaktiv og irriteret hud.

Jojobaolie: er en ideel olie til stort set alle hudtyper. Olien minder meget om hudens eget fedtlag, men er en meget let olie. Den trænger øjeblikkeligt ind i huden, uden af fedte, men giver stadig essentielt fedt til den tørre hud. Jojobaolien er også sebumregulerende, som vil sige at den får en fedtet hudtype i balance og får huden til at fedte mindre. Jojobaolien er også en af de olier, som kan trænge dybt ned i huden og give huden en ”plump” look.

Havtornolie: indeholder 36 % linolsyre og så har den en meget hudhelende og hudfornyende effekt. Det vil sige, at den er god til en hudtype der er stresset og har brug for ro, samt en hud med skader og/eller ar samt strækmærker på kroppen. Havtorn olie er gul og derfor velegnet til at blande med andre olier, så den giver glød til huden.

Du kan med fordel blande olierne og opnå de gode egenskaber fra flere af oliererne.

Af Tina Lykkegaard, holistisk hudterapeut

Se vores olier
2018-09-14T11:16:18+00:00

32 Comments

 1. Christine Laurberg 2017-03-25 af 7:23 pm - Svar

  Hej Tina.

  Har læst om de forskellige olier. De lyder alle skønne.
  Døjer selv med pigmentforandringer på underarme… Hvad vil du anbefale til dette?
  Både ift. olie & vitaminer?

 2. Tina Lykkegaard 2017-03-26 af 3:32 pm - Svar

  Hej Christine. Som udgangspunkt vil jeg forsøge at bruge hybenkerneolie, da oliens høje indhold af både E- og A-vitamin er godt til pigmentforandringer. Pigmentforandringer kan dog være svære at komme til livs og du skal ha’ stor fokus på at gøre huden solklar både inde- og udefra. Udefra tænker jeg på hybenkerneolie og indefra kan jeg anbefale Spirulina kapsler eller pulver sammen med omega 3 fra Nordic Naturals i flydende form. Kh Tina Lykkegaard

 3. Cecilie Evert Kjær 2017-03-30 af 10:41 pm - Svar

  Hej Tina!
  Har du nogle gode råd til behandling af ar efter akne? Både i forhold til ind og udvendig behandling 🙂
  Det er virkelig nogle seje og spænende ting du skriver !
  Kh Cecilie

 4. Tina Lykkegaard 2017-03-31 af 11:23 am - Svar

  Kære Cecilie. Det kan være svært at sige, da det kommer meget an på hvor gamle arrene er, hvor store/dybe de er og hvordan hudens struktur ellers er. Jeg vil dog sige at du kan komme langt med hybenkerneolie og gerne med 3 dråber e-vitamin da det styrker hudens evne til at reparere sig. Hybenkerne olie er også med til at fornye huden, hvilket også er et must til ar. Er arrene meget dybe skal der behandling til og gerne hvor du samtidig bruger hybenkerneolien. Eks. eDermaststamp er meget effektivt.
  Indefra skal du have fokus på A-vitamin og C-vitamin du får fra citrusfrugter, hybenpulver, spirulina, gulerødder og rød peber. Du skøn! Tak for den kommentar. Kh Tina

 5. Iselin 2017-04-04 af 11:50 am - Svar

  Hej Tina! Hvilken olie/olier vil du anbefale til akne, uren hud og ar efter akne? Tak for din inspiration og gode råd 🙂
  Kh Iselin

  • Tina Lykkegaard 2017-04-05 af 7:20 pm - Svar

   Kære Iselin. Der er faktisk en opskrift på vej til en akne/ uren hud hvor jeg har brugt hybenkerne olie, hindbærkerne olie, jojobaolie og hjulkrone da de er suverænt bedst til den hudtype. Jo bedre olien bliver masseret ind i huden, jo bedre vil huden arbejde med olien. En akne/ uren hud skal undgå olie med meget oliesyre som der eks. Er i mandel olie, arganolie og abrikoskerne olie. Kh Tina Lykkegaard, holistisk hudterapeut

 6. Signe 2017-04-16 af 11:26 am - Svar

  Hej Tina,
  Er det ok at blande æsteriske olier i de vegetabilske olier? Fx lavendel eller kamille i Hybenkerneolien.
  Jeg døjer lidt med uren hud, og har også en smule ar (dog ikke så tydelige), vil du anbefale at blande e-vitamin i Hybenkerne olien, eller er der nok e-vitamin i, i forvejen?
  Og lige et sidste spørgsmål, har du et godt bud på en naturlig “spot treatment”, hvis man skulle få en bums? 🙂

  Venlig Hilsen Signe

  • Tina Lykkegaard 2017-04-16 af 3:16 pm - Svar

   Hej Signe. Ja det kan du sagtens og som udgangspunkt 1% af den samlede mængde er ok.
   Ja bland rigtig gerne et par dråber e-vitamin i olien (specielt hvis du blander olierne) både for effekt men bestemt også for holdbarheden.
   Jeg er netop i gang med at teste en spot-treatment til urenheder og indtil nu er jojoba olie sammen med 30 dråber tea tree et hit i en 10 ml. Roll-on. Kh Tina Lykkegaard, holistisk hudterapeut

 7. Stine 2017-04-21 af 1:16 pm - Svar

  Hej Tina.
  Nu har jeg bestilt hybenkerneolie og e-vitamin mod mine ikke så dybe ar. Du skriver at man kan blande 3dråber e-vitamin i hybenkerneolien, er det for en omgang eller skal det blandes ned i olieflasken? Og hvor mange gange om dagen skal det smøres på?
  Tak for gode her og på din Instagram;)
  Mvh. Stine

  • Tina Lykkegaard 2017-04-21 af 3:49 pm - Svar

   Hej Stine. Hvor er du god! Du blander bare tre-fire dråber ned i selve olieflasken. Kh Tina

 8. Tina 2017-04-24 af 12:05 pm - Svar

  Hej Tina
  Din instragram har inspireret mig til at prøve naturolie, men har lige et par spørgsmål inden jeg sender ordren afsted
  Fungere olierne ligesom Creme, altså bruges olierne alene eller skal de blandes med andet, for de kan smøres i ansigtet?
  Blandes olierne sammen og bruges i hele ansigtet eller bruges en olie omkring øjnene, en anden på pande/hage?
  Kan mineralsk maske bruges af alle hudtyper?
  Mvh. Tina

  • Tina Lykkegaard 2017-04-24 af 12:45 pm - Svar

   Hej Tina. Hvor er du sød. Det er jeg glad for, fordi jeg selv er blevet SÅ glad for det. Jeg er faktisk blevet lidt overrasket over, hvor meget olier kan gøre for huden. Ja man kan sagtens erstatte cremer med olie, men du ka også bruge dem sammen. Du kommer eks. 3-4 dråber olie på et afrenset ansigt og kommer en smule creme ovenpå. Nogle føler olien trænger endnu bedre ind i huden. Jeg skifter lidt. Sommetider bruger jeg creme, mange andre dage gør jeg ikke og slet ikke til natten. Ja du kan godt bruge forskellige olier på forskellige steder, men det behøves ikke at være så kompleks. Mange olier er suveræne at bruge som en “multi-olie”. Ja masken kan bruges af alle, dog er den umiddelbart ikke god til en ekstrem sart hud. Skriv endelig hvis du har brug for hjælp med at vælge. Kh Tina Lykkegaard, holistisk hudterapeut

 9. Tina 2017-04-25 af 7:53 pm - Svar

  Hej
  Mange tak for svar, jeg har nu læst lidt om nogle af olierne. Hvad kan du anbefale til en hud der både er sart, døjer med urenheder, opstramning ved øjne og generelt stresser hud? Har overvejet hindbærkerneolie blandet med hybenkerneolie evt. Med jojobaolie eller granatæbleolie.
  Skal man bare blande olie en glasflaske til flere dage eller tager man et par dråber olier af hver, hver gang?
  Glæder mig til at komme i gang med naturlig hudpleje
  Kan jeg på din blog læse anbefalinger af cremer?
  Mvh. Tina

 10. Maria 2017-05-07 af 6:53 pm - Svar

  Hej Tina

  Jeg er trofast følger på Instagram og din blog, så nu skal det være at jeg kommer mine urenheder til livs.

  Jeg oplever at få små urenheder i form af hvide talgknopper eller meget små bumser ca 4-5 dage før jeg min menstruation. Jeg døjer også med urenheder på halsen i nogle perioder. Jeg har holdt mig fra mælk i en del år efterhånden, hvilket har haft en god effekt på huden i min pande. Mine urenheder kommer på hagen, kæbepartiet, lidt omkring munden og får hudorme på og ved næsen, og hvis jeg skajer ud med kosten kommer der også lidt urenheder i panden.

  Jeg har haft kig på din opskrift til akne/uren hud, men nu når det er muligt at få dit råd vil jeg lige vente inden jeg køber de gode olier.

  Tusind tak for super god inspiration med hudpleje inde og udefra 🙂

  Vh Maria

 11. Maria 2017-05-07 af 7:13 pm - Svar

  Glemte lige at skrive at min hud også i perioder føles tør.

  Vh Maria 🙂

  • Tina Lykkegaard 2017-05-08 af 11:22 am - Svar

   Hej Maria. Tak for din kommentar. Hvor er de dejligt du følger med. Du gør jo allerde nogle gode tiltag, men der kan være flere årsager til dine bekymringer. Det er svært for mig præcis at sige, hvad du bør gøre/ikke gøre. Jeg kan varmt anbefale dig min nyeste E-bog “Bumsefri-hud” som du kan finde her: https://www.tinalykkegaard.dk/produktside/bumse-fri-1 så vil du blive guidet i mange årsager til uren hud. Jeg kan varmt anbefale dig en blanding af 10 gr. hybenkerneolie, 10 gr. jojoba olie, 10 gr. hindbærkerne olie samt 4 dråber e-vitamin som du får gratis med lige nu ved at skrive koden “FRIEV” hele maj måned. Denne blanding fugter, smører og balancerer huden udefra UDEN at fedte eller tilstoppe huden. Kærligts Tina

   • Maria 2017-06-03 af 9:51 am - Svar

    Tusind tak for dit svar. Olierne er kommet i brug, de er dejlige at bruge og døjer ikke med tør hud mere. Har dog haft nogle travle måneder hvilket tydeligt kan ses 🙁 Men satser stærkt på lækker hud når der kommer ro på efter weekenden. God sommer til dig 🙂

 12. Susan 2017-05-25 af 8:03 pm - Svar

  Hejsa Tina

  Jeg skriver fordi jeg har virkelig svært ved at gennemskue hvilken olie der vil være bedst til min hud. Jeg har gennem mange år lidt af acne og efter p-pillestop er det blusset meget op igen, og er derfor startet på en ret skrap pillekur på recept fra hudlægen. Disse piller tører min hud helt ud og ingen cremer kan tilnærmelsesvis afhjælpe dette – jeg har haft stor gavn af olier fra Clarins, men vil gerne bruge olier der er 100% rene, men hvilke vil du anbefale? Min hud mangler som sagt virkelig fugt, men har også en del ar..

  Tilsidst vil jeg bare sige tak for en masse rigtig god inspiration til hudpleje – det er guld værd.

  Mvh.

  Susan

  • Tina Lykkegaard 2017-05-26 af 3:36 pm - Svar

   Kære Susan. Tak for din kommentar. Det er faktisk en smule svært, fordi du som udgangspunkt skal undgå olier med oliesyre, da en uren/acne hud ikke trives ved oliesyre som der er meget i i eks. mandelolie og abrikosolie. Jeg vil forslage at blande jojobaolie, hybenkerneolie og evt. hjulkroneolie da den indeholder meget GLA som en tør hud specielt har brug for (men din hud er jo blevet “provokeret” tør af pillekuren). Smør, smør og smør, gerne flere gange dagligt og hold igen med at rense i renseprodukter, men overvej blot at rense huden i jojobaolie. Hvis du har lyst og ikke ved det, har jeg skrevet en e-bog som hedder “Bumsefri-hud” som er en holistisk tilgang til at få huden i balance. Du kan se den her: https://www.tinalykkegaard.dk/produktside/bumse-fri-1 Kærligst Tina

 13. Tanja 2017-06-06 af 7:37 pm - Svar

  hej Tina

  Har kigget rigtig meget med på siden her, synes i har nogle lækre produkter. Jeg kan jo se der allerede er kommet en del spørgsmål ang valg af olie, så nu hopper jeg lige med på vognen, beklager hvis noget af det bliver en gentagelse af ovenstående spørgsmål. Jeg har brugt naturlige olier i min ansigtspleje det sidste års tid og er, når jeg rammer nogenlunde plet med nogen, som jeg synes fungerer godt for mig, ovenud begejstret og jeg vender helt sikkert aldrig tilbage til parfumerede cremer fyldt med tilsætningsstoffer.
  Men jeg skriver til dig, fordi jeg aldrig har fundet den sådan helt rigtige olie til min hud, jeg synes det er lidt en jungle og har svært ved helt at finde ud af hvad der er godt for min hud – og især hvordan man kan blande olierne, så de er i den helt rigtige kombination… så det håber jeg du kan hjælpe mig med:-)
  Min hud er vel kombineret og kan i perioder blive ret tør forskellige steder i ansigtet og i andre perioder bliver jeg ret fedtet i t-zonen, hvor jeg tidligere har døjet meget med uren hud. Dette er ikke så slemt mere, men når jeg spiser lidt forkert eller springer over en enkelt hudplejerutine en aften, så går det galt. Jeg har altid små knopper på mit kæbeparti ved begge kinder og også andre steder i ansigtet, det er ikke deciderede bumser, tror jeg, men måske talgknopper?
  Jeg har tidligere brugt granatæbleolie om aftenen, primært for linje/rynkeforbyggelse (jeg er 33) og var egentlig ret glad for den. Selvom den tog tid om at trænge ind, synes jeg min hud var ret lækker om morgenen. Derudover er jeg ret vild tanken om havtorn der bl.a. giver glød, da jeg i min egen hudtone er lidt bleg og kedelig. Kan du anbefale en lækker kombination af disse to, gerne med andre – eller tænker du noget helt andet, når jeg har et ønske om, at få en blandingsolie der både kan holde min urene hud nede, forebygge rynker, give glød og også gerne tilføre godt med fugt???:-) og når jeg nu alligevel har dig, kunne du måske også anbefale hvilken af jeres masker der kunne være god til mig?

  Mvh Tanja

  • Tina Lykkegaard 2017-06-12 af 11:44 am - Svar

   Kære Tanja. Tak for din kommentar. Jeg synes helt sikkert du skal blande granatæble, havtorn, jojoba og hybenkerne olie. Det giver en forholdsvis let olie, som balancerer huden og provokerer ikke til urenheder. Det er en af mine favoritter, men da både hyben og havtorn dufter kraftigt skal du ikke bruge helt så meget af dem. Jeg tænker umiddelbart 2 gr. havtorn (ellers farver den for meget) 12 gr. hyben, 5 gr. granat og 10 gr. jojoba olie. Husk at komme et pump e-vitamin ved blandingsolierne. Jeg synes “døde hav” er bedst, da den giver en god dybderens og så trænger olierne langt bedre ind. Kærligts Tina

 14. Ida 2017-06-07 af 9:23 pm - Svar

  Hej Tina,

  Først og fremmest tak for nogle rigtig gode indlæg/artikler – jeg nyder virkelig at læse med!
  Jeg har lige et enkelt spørgsmål, som jeg håber du vil svare på: Er hindbærkerne oliens helende og beroligende egenskaber pga det høje indhold af linolsyre, eller er det mere specifikt for netop denne olie?

  Kærligst Ida

  • Tina Lykkegaard 2017-06-12 af 12:32 pm - Svar

   Kære Ida. Hvor er du sød. Det altid dejligt når indlæggene kan bruges. Ja det er helt sikkert grundet linolsyren men også alfalinolsyren som gør olien god til at virke dulmende og beroligende. Kh Tina

 15. Mette Stærk 2017-08-27 af 10:14 am - Svar

  Hej Tina.
  Jeg er i tvivl om hvilken blanding jeg skal bruge til mit ansigt.
  Jeg har ekstrem tør og sensitiv hud, specielt i vinterperioden, hvor den tit bliver kløende.
  Mvh. Mette

 16. Sanne R 2017-08-28 af 6:41 pm - Svar

  Hej Tina
  Endnu et spørgsmål omkring olier til huden 🙂 jeg vil helst gerne have én slags olie – dvs ikke en som skal mikses sammen af forskellige slags. Hvilken vil du anbefale til en kombineret hud, hvor jeg døjer med bumser på hage, næse og hårgrænsen især?Jeg har desværre også en tendens til at få nogle rødlige pletter de steder hvor bumserne har været – især på hagen, som ikke rigtig hår væk. Ved begge tindinger har jeg lidt dybere hvide ar fra en tidligere periode i mit liv hvor jeg døjede med rigtig mange bumser i området.
  Mvh Sanne

 17. Malene 2017-09-10 af 9:52 pm - Svar

  Hej Tina.
  Jeg overvejer at købe nogle af dine produkter, men jeg er i tvivl om, hvad for nogle olier jeg skal købe.
  Min pande og næse er meget tør, jeg har store porer på både kinderne og næsen, jeg har konstant uren hud på hagen og ved hårgrænsen.
  Det der undre mig er, at selvom jeg har meget tør pande, bliver den fedtet i løbet af dagen.
  Så min hud er MEGET i ubalance og har været det i mange år.. Øv øv.
  Jeg håber du har noget, der kan hjælpe?

  Mvh Malene

  • Tina Lykkegaard 2017-09-12 af 2:34 pm - Svar

   Hej Malene, tak for din kommentar. Jeg forstår godt det kan være svært at vælge, for der er jo så mange og de har alle forskellige fordele. Jeg ville blande halv jojoba olie sammen med halv hybenkerneolie, da begge olier giver fedtstof til den tørre hud, men uden at øge tendensen yderligere til uren hud. Panden kan sagtens være tør, men fedte og det sker oftest når huden ikke får nok fugt og fedtstof. Du kan også overveje at lave en facebalm som jeg også synes er rigtig suveræn til din hud. Se den her: https://naturligolie.dk/bloed-naerende-balm-hudtyper/. Hvis du ikke har set det har jeg også lavet en e-bog “bumsefri-hud” der også har til hensigt at få huden i balance. Den kan du læse mere om her: https://www.tinalykkegaard.dk/produktside/bumse-fri-1Kh Tina

 18. Caroline 2017-11-13 af 9:12 pm - Svar

  Hej Tina. Tak for mange gode indlæg og artikler. Det er spændende at læse om, og forsøge at blive klogere på sin krop og hud.

  Jeg har altid bøvlet meget med uren hud, men efter p-pille stop tilbage i foråret, har jeg fået meget acne i ansigtet og på halsen, især i form af bylder, som efterlader mærker på huden. Jeg forsøger det bedste jeg kan, at blive klog på, hvad jeg skal indtage og bruge til min hud. Jeg har læst lidt om disse olier, både indefra og udefra. Men jeg er virkelig i tvivl om hvilke olier jeg skal indtage, og hvad der er godt at putte på huden. Har du andre gode råd, tager jeg gerne imod! Tak! Mvh Caroline

  • Anonym 2017-11-14 af 2:37 pm - Svar

   Kære Caroline, tak for din besked. Du skal næsten hoppe over på min blog http://www.tinalykkegaardblog.dk hvis du har brug for kost råd. Til huden udefra er jojoba olie, hyben samt vindruekerne olie rigtig god til din hudtype da olierne virker reparerende men virker ikke tilstoppende på huden. Kh Tina

 19. lena findahl hansen 2017-12-09 af 4:12 pm - Svar

  kære Tina
  Tak for jer:-) Jeg nyder at bruge jeres naturlige olier til mig selv OG i min klinik til mine kræftpatienter som også nyder godt af jeres 100% naturlige og økologiske lækkerheder.
  Nu er turen kommet til min søn. Han er begyndt at interesse sig lidt for sin hud, da de første pubertetstegn med hudorme er dukket op! Hvad kan du anbefale at rense hans hud med- huden er meget normal- højst lidt vintertør lige i øjeblikket.
  kærlig hilsen
  Lena

 20. Mette 2017-12-11 af 7:21 pm - Svar

  Hej Tina
  Hvad anbefaler du til min hud, som er tør med urenheder? Er ikke fedtet i huden, men heller ikke sådan knastør (bruger til daglig Muti serum og dagcreme, men det slår ikke helt til i frost og kulde)

 21. Rakel 2018-01-05 af 12:14 pm - Svar

  Hej naturlig olie,

  Først og fremmest stor ros til jeres lækre hjemmeside.

  Jeg har ret uren/fedtet hud og tænkte at jeg ville prøve opskriften med hindbærkerneolie, hybenkerneolie, jojobaolie, hjulkerneolie samt e-vitamin. Mit spørgsmål er dog om jeg godt kan blande flere forskellige olier med forskellige egenskaber til at kreere en olie mod uren/fedtet hus og en samtidig en der giver glød og fugt. Og kan du anbefale en blanding hertil? Derudover ville jeg også spørge om man kan bruge hvilke som helst æteriske olier i olieblandinger?

Læg en kommentar