1-2 DAGES LEVERING

GRATIS FRAGT OVER 399,-

100% TILFREDSHEDSGARANTI

ØKOLOGISK & VEGANSK

Guide til tør hud

Har du tør hud? Så ved du også hvor stor frustration det vækker, når ens hud er tør, stram, ru og irriteret, eller ekstra sensitiv over for omskiftelige vejrforhold og hudplejeprodukter. Når man har tør hud er det derfor ekstremt vigtigt at huden bliver behandlet målrettet og nænsomt. I denne guide kan du læse alt om pleje af tør hud. Vi går bl.a. i dybden med tør hud i ansigtet og på kroppen, tør hud hos mænd, både med og uden skæg, og ikke mindst skånsom pleje af tør hud hos din baby.

tør hud

Hvad er tør hud?

Tør hud, der rødmer, skaller eller sågar sprækker ved overbelastning er en udfordring mange af os kender til og døjer med. Tør hud er en hudtilstand, der kommer i virkelig mange udformninger. En del mennesker har fra naturens side tør hudtype, særligt her i Norden, hvor vejrforholdene er barske og omskiftelige. Men tør hud er også noget, der kan opstå periodisk, fx på benene om sommeren, under skægvækst eller som små tørre pletter på den sensitive babyhud.

Uanset hvordan tørheden kommer til udtryk på din hud, så er det et hudproblem, der kræver målrettet pleje og behandling. Manglende pleje af tørhed kan nemlig medføre andre hudproblemer og ubehag. I denne artikel kan du blive meget klogere på hvordan du identificerer dine hudproblemer, så du målrettet kan skræddersy din hudpleje og dermed og komme tørheden til livs.

Årsager til tør hud

Mange forskellige årsager kan ligge til grund for at huden rammes af tørhed. Hvad den specifikke årsag i netop dit tilfælde er kan vi desværre ikke udtale os om, men vi kan dog liste en række af de mest almindelige årsager til at tør hud opstår – måske en eller flere af dem gør sig gældende for dig?

Genetisk disposition

Nogle mennesker er genetisk disponerede for tør hud. Har dine forældre fx tør hudtype, så er det ganske normalt at arve dette.

Sygdom

Visse sygdomme, fx nogle stofskiftesygdomme, kan medføre tør hud. Har du en kronisk sygdom og oplever du tørhed i huden, så konsultér din læge for afklaring.

Alder

Ens alder har også noget at sige, når det kommer til tør hud. Med alderen falder hudens fugtindhold, hvilket kan føre til tørhed.

Lange bade

Selvom man måske ikke skulle tro det, så har lange varme bade en udtørrende virkning på huden.

Barske eller omskiftelige vejrforhold

Vejret har en stor indflydelse på vores huds tilstand. Her i Norden er vejrforholdene både omskiftelige og til tider særdeles barske, og dette virker udtørrende på huden, særligt hvis man ikke beskytter den tilstrækkeligt.

Hyppig håndvask

Hyppig håndvask og brug af sæbe såvel som desinfektionsmiddel er udtørrende for huden på hænderne.

Brug af husholdningskemikalier uden håndbeskyttelse

Husholdningsmidler er ofte kradse sager og anvender man ikke handsker kan disse virke udtørrende på huden på hænderne.

Tør hud i ansigtet

Tør hud i ansigtet kan være til rigtig stor gene på daglig basis. Det kan føles som om huden strammer og svier, og mange oplever at huden er ekstra følsom over for ydre faktorer, hvilket er ganske rigtigt. Ubehandlet tør hud i ansigtet kan nemlig føre til yderligere hudproblemer. Huden er og bliver kroppens største organ og fungerer som den første barriere mod udefrakommende bakterier, snavs og kemi. Når huden er tør, så svækkes denne barriere og huden bliver mere sårbar.

“Ubehandlet tør hud i ansigtet kan føre til yderligere hudproblemer.
Huden fungerer som den første barriere mod udefrakommende bakterier,
snavs og kemi og når huden er tør svækkes denne barriere og
huden bliver mere sårbar.”

Der findes forskellige grader af tør hud i ansigtet, og dermed også forskellige behov for pleje af huden. Men på markedet findes der er virkelig mange forskellige produkter til pleje af tør hud i ansigtet og det kan være både overvældende og vanskelig at skulle finde det produkt, der matcher ens hudproblemer til perfektion. Tør hud har det med også at være ekstra sensitiv, og mange konventionelle ansigtscremer, som bl.a. indeholder parfume, kan derfor risikere at være til større gene end gavn.

Hvis du gerne vil blive klogere på tør hud i ansigtet, har vi skrevet denne artikel. I artiklen forklarer vi bl.a. hvorfor tør hud i ansigtet opstår og vi giver dig en masse gode råd til, hvordan du kan pleje dit ansigt hensigtsmæssigt.

Psst! Et rigtig godt tip til dig med tør hud i ansigtet er at pakke din fugtgivende hudpleje ind med olie. Dette betyder at du efter påføring af din dag- og natcreme påfører en ansigtsolie, som indkapsler fugten i huden. Vores økologiske ansigtsolie Glød, er oplagt til formålet. Olien gør at fugten fra cremen bliver lukket bedre ind i huden og ikke fordamper. Prøv det – det gør underværker!

Tør hud på kroppen

Selvom huden i ansigtet er særlig udsat og sensitiv, så er ansigtet naturligvis ikke det eneste sted, der kan være disponeret for tør hud. Resten af kroppen kan også bliver ramt af tørhed. De fleste mennesker oplever fra tid til anden tør hud på kroppen, fx på hænderne, der ligesom ansigtet er særligt eksponerede for udefrakommende faktorer såsom temperaturskift, vind og sol.

Men tør hud kan forekomme mange andre steder end blot på hænderne. For eksempel vil en dejlig badeferie med sol og saltvand ofte føre til tør hud forskellige steder på kroppen, fx kan man få skællet hud på benene og måske også til afskalning af huden på ryggen.

Tør hud på kroppen kan heldigvis behandles og forebygges med fugtgivende og beskyttende hudpleje. Men huden på kroppen varierer i tesktur og sensibilitet alt afhængigt af hvilket hudområde, der er tale om, og derfor kan forskellige områder kræve tilsvarende forskellig hudpleje. Fx er en bodylotion eller en kropsolie ikke særligt velegnet til pleje af hænderne. Hvis du vil blive klogere på hvordan du håndterer tør hud på kroppen, heriblandt på hænder, fødder og ben, så dyk ned i denne artikel, hvor vi går i dybden med de forskellige udfordringer ved tør hud på kroppen.

tør hud på kroppen

Forstå forskellen på dehydreret hud og tør hud

Vidste du at dehydreret hud og tør hud er to forskellige ting? Det er det. Hvis du døjer med tørhed på huden bliver du nødt til at få defineret om det skyldes at din hudtype er tør eller om det kan være et udtryk for dehydrering af huden. Dehydreret hud er et udtryk for at huden er i væskemangel. Tør hud er derimod en hudtype, som er i mangel på essentielle fedtstoffer og som derfor har brug for lidt ekstra hjælp udefra for at kunne opretholde sit forsvar mod udefrakommende faktorer.

Det er nødvendigt at have en forståelse for sin hudtype og hudproblemer, for at kunne optimere sin hudpleje ordentligt. Vi har skrevet denne artikel om forskellen på dehydreret hud og tør hud med forhåbningen om, at den kan hjælpe dig til en større afklaring af din egen hud og måske være et første skridt på vejen mod en målrettet behandling af tør hud.

Tør hud eller eksem?

I tilfælde hvor tørheden er særligt udtalt, kan der være tale om et tilfælde af eksem. Hvis du er det mindste i tvivl om hvorvidt du har tør hud eller om du i virkeligheden er ramt af atopisk eksem, bør du altid konsultere din læge for at få en klar udredning.

Atopisk eksem (også kendt som atopisk dermatitis) er en hudtilstand, hvor huden rammes af røde, kløende og udslætlignende plamager. I nogle tilfælde bliver huden fortykket, og der kan opstå væskende og betændte udslæt. Atopisk eksem er arveligt – hvis en af dine forældre har haft det har du 30% risiko for at udvikle det selv. Ved atopisk eksem er det ekstremt vigtigt at du tilfører din hud målrettet fugtpleje, så huden altid er fugtmættet. I nogle tilfælde kan eksemen være så slem at medicinsk behandling er nødvendigt, men dette hjælper din læge dig med at få afklaret. Herudover er der nogle ting du selv kan gøre, for at afhjælpe eksemudbruddet:

  • Tag korte og kølige bade, gerne hver dag, da huden skal holdes ren
  • Undgå at huden kommer i direkte kontakt med uld eller andre irritationsfremmende materialer
  • Hav en kølg temperatur i soveværelse om natten
  • Undlad at holde kæledyr (pelsdyr), da dette kan øge risikoen for udviklingen af andre komplikationer, fx astma
  • Anvend fugtighedscreme og kropsolie dagligt for at forebygge fremtidige udbrud

Tør hud hos mænd

Tør hud i ansigtet hos mænd er, til ingens store overraskelse, præcis lige så normalt, som det er hos kvinder. Der er dog til stadighed en del mænd, der lader den tørre hud stå ubehandlet, hvilket kan medføre hudirritation og -problemer. I en del tilfælde er den tørre hud i ansigtet hos mænd sammenhængende med skægvækst. Skægget kan genere huden og forhindre den i at ånde, og barbering kan føre til irritation og urenheder. Der er altså flere faktorer som kan frembringe hududfordringer og tør hud i ansigtet hos mænd.

“Selvom skæg er fuldstændig naturligt, så kan skægvækst genere huden
og forhindre den i at ånde.
Kombinationen af skægvækst og tør hud kan
medføre kløe og i nogle tilfælde forekomsten af skæl.”

Både skægvækst og tør hud, og særligt kombinationen af de to, kan føre til kløe og ubehag. Tør hud under skæg kan desværre også medføre en forekomst af skæl. Derfor er det alfa omega at man som mand sørger for at hjælpe huden i balance. Dette er heldigvis ikke særligt krævende, og for de fleste kan enten en god ansigtsolie eller skægolie klare skærene.

Er du mand og døjer med tør hud i ansigtet? Eller kender du en mand, der gør? Så bed ham smække benene op i sofaen og læse dette lille skriv om pleje af tør hud i ansigtet hos mænd, herunder også forekomsten af tør hud under skæg.

Har din baby tør hud? Læs vores tips til nænsom pleje

Ligesom voksne, så kan hjemmets mindste også blive ramt af tør hud. Babyhud er noget af det fineste og blødeste i verden, men babyers hud er samtidig også ekstremt sart og skrøbelig. Huden på babyer taber hurtigere fugt end voksne og så er det en del tyndere. Dette betyder at den er mere udsat, når det kommer til tørhed og udefrakommende faktorer såsom kemikalier, sollys og temperaturskift.

Hududfordringer hos babyer er ganske normal, og typisk noget, der nemt kan afhjælpes. Mange babyer rammes af gener såsom, tørre pletter, arp eller varmeknopper – tre ganske almindelige hududfordringer, som man nemt kan være med til at afhjælpe. Både tørhed og arp kan normalt afhjælpes ved brug af lidt naturlig babyolie, fx tilsat til badevandet.

“Mange babyer rammes af gener såsom, tørre pletter, arp
eller varmeknopper – tre ganske almindelige hududfordringer,
som man nemt kan være med til at afhjælpe med naturlige midler.”

Vil du gerne lære mere om naturlig pleje af tør hud og andre hudproblemer hos babyer, så læs denne artikel om babyhudpleje, hvor vi bl.a. forklarer hvordan du kan afhjælpe tør hud, tørre pletter, arp og hormonknopper hos din baby.

Har du spørgsmål til pleje af tør hud?

Har du nogen spørgsmål vedrørende pleje af tør hud, som du endnu ikke har fået afklaret? Så tøv ikke med at tage kontakt til os. Vi gør altid vores bedste for at være behjælpelige med at besvare jeres spørgsmål efter bedste evne. Du er altid velkommen til at sende os en besked lige her, så vender vi tilbage til dig hurtigst muligt.

FAQ

Kan jeg bruge babyolie mod tør hud?2022-03-22T16:36:48+02:00

Ja, du kan sagtens bruge babyolie til pleje af tør hud på kroppen – både på dig selv, dit barn eller din baby. Babyolie er typisk kendetegnet ved at være en mild og blid olie uden skadelige stoffer. Det gør sig i hver fald gældende får vores økologisk babyolie, som er fri for parfume, farvestoffer, parabener, mineralsk olie, m.v.

Min baby har tør hud – hvad gør jeg?2022-03-22T16:36:05+02:00

Du kan med fordel anvende babyolie til at hjælpe din babys hud tilbage i balance. Tilsæt et par dråber babyolie til badevandet eller dup nænsomt olien ind i den fugtige babyhud efter badet. Vi anbefaler at du vælger en ren og naturlig babyolie som fx Økologisk Babyolie, der er formuleret uden parfume og andre skrappe stoffer.

Bør jeg skrubbe og eksfoliere tør hud?2022-03-22T16:31:08+02:00

Som udgangspunkt vil vi ikke anbefale at du hverken skrubber eller eksfolierer tør hud, for at fjerne skæl eller tørre hudflager. De tørre hudflager er blot et symptom på hudens mangel på essentielle fedtsyrer og fugt, og du bør derfor i stedet fokusere på at give huden den næring, som den mangler. En scrub kan nemlig i en del tilfælde føre til yderligere udtørring samt hudirritation.

Afspritning med desinfektionsmiddel – hvordan undgår jeg tør hud?2022-03-22T16:30:46+02:00

Afspritning er hård kost for huden på hænderne, da desinfektionsmiddel indeholder en høj koncentration af alkohol, der som bekendt virker udtørrende. Vores bedste råd er at minimere brugen af sprit og supplere med håndvask med en mild sæbe. Herudover bør du altid have en nærende og fed håndcreme i lommen til påføring efter afspritning.

Hvorfor får jeg tør hud på kroppen efter badet?2022-03-22T16:30:28+02:00

Hvis du har tendens til tør hud, så er det ganske typisk at huden føles tør og stram efter et langt varmt bad. Selvom det måske virker ulogisk, så har varme bade nemlig en udtørrende virkning på huden. Men vi har tre virkelige gode tips til dig: 1) Skru lidt ned for varmen i badet, 2) tag kortere bade og 3) påfør kropsolie mens huden stadig er fugtig (næsten våd) efter badet. Dette gør en mærkbar forskel for din hud!

Hvorfor får man tørre pletter på huden?2022-03-22T16:30:06+02:00

Der kan være forskellige årsager til at man får tørre pletter på huden. Tørre pletter kan skyldes forskellige slags hudsygdomme, fx visse svampeinfektioner, eksem og psoriasis. Du bør derfor altid konsultere din læge, hvis der opstår pludselige hudforandringer, såsom tørre pletter, på din hud.

Jeg har både tør og uren hud – hvad gør jeg?2022-03-22T16:29:46+02:00

Det er ikke unormal at hud både kan være tør og uren. Det er dog helt essentielt at finde ud af hvad der kom først – urenhederne eller tørheden. Hvis du i udgangspunktet døjer du med urenheder, kan en overbehandling af disse med rensende produkter nemlig føre til tør hud. Hvis du på den anden side i udgangspunktet døjer med tør hud, så kan en utilstrækkelig behandling af tørheden føre til en svækket hudbarriere, hvorfor der nemmere kan opstår bumser og andre urenheder på huden.

Jeg har tør hud der skaller i ansigtet – hvad gør jeg?2022-03-22T16:29:27+02:00

Hvis din hud i ansigtet er så tør at den skalle, bør du konsultere din læge for at sikre at der ikke er tale om fx kontakt- eller skæleksem eller andre hudproblemer, som kræver lægemidler. Viser afskalning sig blot at være et udtryk for tørhed, så kan du med fordel begynde at implementere en intensiv og nærende ansigtsolie i din hudplejetrutine. Denne hjælper til at indkapsle fugten fra din fugtighedscreme i huden.

Hvilken creme er den bedste creme mod tør hud i ansigtet?2022-03-22T16:29:09+02:00

Hvis du har tør hud i ansigtet har du muligvis også lidt sensitiv hud. Derfor bør du vælge en creme som er fri for krasse ingredienser, såsom parfume- og farvestoffer, alkohol, mineralsk olie m.m. Vælg en ren og naturlig creme, som ikke er til gene for din hud. Husk at du med fordel kan følge op med en ansigtsolie, da denne hjælper til at indkapsle fugten fra ansigtscremen i huden.

Min tørre hud fører til kløe – hvad kan jeg gøre?2022-03-22T16:28:47+02:00

Det er ganske normalt at tør hud medfører kløe. For at afhjælpe kløe skal du først og fremmest sikre dig at huden får tilført nok fugt og pleje dagen lang. Herudover bør du kigge nærmere på om din hudpleje indeholder ingredienser, som kan være til gene for huden, fx parfume eller alkohol, da disse kan føre til hudirritation.

Har jeg tør eller dehydreret hud?2022-03-22T16:28:12+02:00

Godt spørgsmål! Dette er super vigtigt at få afklaret for at du kan give din hud målrettet behandling. Dehydreret hud er en hudtilstand, hvor huden er fugtunderskud og derfor udtørrer. Dette kan bl.a. skyldes at du ikke drikker nok vand. Tør hud, derimod, er en hudtype hvor huden er underskud af essentielle fedtstoffer, og derfor er mere skrøbelig. Ved tør hud svækkes hudbarrieren, og huden kan derfor forekomme sensitiv, rød, stram eller irriteret.

Hvorfor får man tør hud?2022-03-22T16:27:51+02:00

Der kan være mange forskellige årsager til at man får tør hud. Mange mennesker har simpelthen bare tør hudtype, dvs. at de er genetisk disponerede for tør hud. Visse sygdomme og typer af medicin kan også føre til tørhed i huden. Hos andre opstår tør hud som følge af overdreven brug af kras hudpleje eller eksponering for skrappe husholdningsmidler eller kemikalier. Lange bade og hyppig håndvask kan også medføre tør hud.

2022-10-30T13:54:44+02:00

Læg en kommentar