Creme eller olie: Kan jeg erstatte creme med olie?

Et af de spørgsmål vi hyppigst bliver mødt af, er spørgsmålet om hvorvidt olie kan erstatte creme. Et spørgsmål af yderst væsentlig, men også lidt kompleks karakter.

Vi vil i det følgende tage et kig på nogle af de primære forskelle på cremer og olier og slutteligt give nogle tips til, hvordan du kan integrere olier i din hudpleje. (NB: Når vi refererer til olie i det følgende, henviser vi til ren økologisk vegansk olie).

Creme vs olie

Cremer består primært af vand

En helt grundlæggende forskel på olier og cremer er, at en ansigts- eller kropsolie består af intet andet end olie (i nogle tilfælde tilsat en komponent af ganske lav procentdel, der konserverer produktet).

Cremer derimod består af en blanding af olie og vand samt ingredienser, der gør at de to komponenter kan emulgere, dvs. blandes med hinanden (olie og vand skiller som bekendt, når de kommer i kontakt med hinanden). Desuden består cremer også af andre aktive kemiske stoffer, der varierer fra produkt til produkt.

Vandindholdet i cremer er en af de mest centrale forskelle på olier og cremer. Faktisk indeholder cremer typisk et sted mellem 60 og 90 % vand. Det kræver altså ikke et 12-tal i matematik at regne ud, at prisen på vældig mange ansigtscremer er i den høje ende, når mere end halvdelen af indholdet af de 15-50 ml creme du betaler for svarer til ganske almindeligt vand.

Mængden af virksomme stoffer i olier og cremer

Det store indhold af vand i cremer er en væsentlig faktor når det kommer til procentfordelingen af virksomme stoffer i cremer kontra olier. Procentdelen af de virksomme stoffer i cremer (dette kunne fx være hyaluronsyre) er ganske lav. Olie derimod er jo et rent produkt, og ikke iblandet hverken vand eller bindingsmidler, og dermed er alle 100% af produktet virksomt. Derfor er rene olier mere koncentrerede produkter end cremer. Til gengæld indeholder cremer nogle virksomme stoffer, som ikke kan integreres i olier, da de ikke kan binde sig til olie, fx hyaluronsyre.

Koncentrationen af virksomme stoffer har også en betydning, når du skal fordele henholdsvis creme og olie i ansigtet. Den rene olie kan virke mere fed da den jo udelukkende består af fedtstoffer og mere potent. Olie derfor også mere drøj i brug end cremer og det betyder, at du skal bruge ganske lidt af det. Nogle enkelte dråber at nok til hele ansigtet. Dette stiller selvfølgelig lidt større krav til påføringen, da man skal være opmærksom på at fordele den sparsomme mængde olie der er behov for ud i hele ansigtet (og på halsen).

Ansigtscreme derimod er ikke nær så drøj i brug, og man vil man typisk have brug for at benytte en større mængde af produktet, for at kunne pleje hele ansigtet. Hav også in mente at de aktive stoffer i cremer udgør en mindre procentdel, hvilket også betyder at man ikke rigtig kan slippe afsted med at være nærig med sin ansigtscreme.

Konsistens og absorbering

Sidst, men ikke mindst, vil vi kort knytte et par ord til forskellen på olie og creme, når det kommer til konsistent og absorbering i huden.

Olie har, i sagens natur, en mere fed og til tider fedtet konsistent, hvorimod cremer (måske lige med undtagelse af tunge natcremer og salver) ofte har en lettere konsistent grundet deres base af vand. Dette betyder at creme typisk absorberes hurtigere af huden.

Med olier er absorbering i huden uvilkårligt lidt længere og den vil også være afhængig af, at man afsætter lidt tid (typisk omkring et minut) til at få arbejdet produktet ind i huden – enten med fingrene eller en gua sha. Særligt hvis man skal påføre makeup oven på sin oliebaserede hudpleje er det nødvendigt at arbejde olien godt ind i huden forinden. Absorptionstiden varierer fra olie til olie – du kan se absorptionstiden på en given vegetabilsk olie under Yderligere information →  Absorbering.

Konklusion: Både og – eller enten eller?

Cremer og olier er to forskellige ting og kan sagtens supplere hinanden. Dermed ikke sagt, at du ikke kan erstatte din ansigts- eller kropscreme med olie. Det hele afhænger i sidste ende af din hudtype og dertilhørende behov. Det behøver ikke være et spørgsmål om enten eller. Det kan sagtens være et både og.

Der findes ikke noget entydigt facit på, hvem der kan omlægge sin hudpleje til at være 100 % oliebaseret. Hvordan du bør bruge olie i din hudpleje afhænger af, hvordan din hud reagerer. Vi er alle forskellige, og vores hud har tilsvarende forskellige behov og derfor er der ikke et entydigt svar på, hvad der er bedst for huden.

Den bedste måde hvormed du kan finde ud af, om det giver mening for dig at erstatte din creme med olie er ved at prøve det af.

5 trin til at integrere olie i hudplejen

Du kan både erstatte og supplere creme med olie. Hvis du vil integrere olie i din hudpleje, skal du være opmærksom på følgende 5 ting:

1) Tid

Det vigtigste råd vi kan give dig er, at prøve dig frem. Hvis du vil integrere olier i din hudpleje, eller sågar erstatte dine cremer med olie, kræver det små skridt. Huden skal gennemgå en tilvænningsfase og vil ofte reagere på omvendingen – især hvis den foregår i for højt et tempo. Hvis din hud af forskellige årsager er krævende eller problematisk, er det endnu mere essentielt, at du tager dig tid til at vænne huden til olier.

2) Type

Sørg for at du vælger en olie, som egner sig til din hudtype. Du kan starte med få specificeres din hudtype ved hjælp af vores hudtypeguide. Næste skridt på vejen er at finde en olie, der egner sig til netop din type hud.

3) Mængde

Mængden af olie du påfører har stor betydning for, hvorvidt din hud nyder godt af olie eller bliver druknet. Husk at nogle enkelte dråber typisk er nok til hele ansigtet.

4) Måde

Udover mængden, så er måden hvormed du benytter olien også en væsentlig faktor, som mange desværre overser. Huden har godt af at blive fugtet inden du påfører olie, fx ved brug af en mist. Økologisk Rosenvand er godt til formålet. Og derudover er det også essentielt at du får arbejdet olien godt ind i huden, så den ikke lægger sig som et lag på overfladen. Dette kan du gøre med en simpel massage, enten ved brug af hænderne eller andre remedier, eksempelvis en gua sha.

5) Rækkefølge
Hvis du vil benytte både creme og olie, bør du påføre olien til sidst, da det kan være udfordrende at påføre creme oven på en olieret overflade. Det er også sværere for creme at trænge igennem olie end omvendt. Tag et kig på vores guide til rækkefølgen du skal påføre din hudpleje i.

Skrevet af Sulaima. S. Tollesen | Redigeret af Naturligolie | Udgivet 15. januar 2020

MERE INSPIRATION TIL DIN HUDPLEJE

Fugtserum
Rosacea
Indgroede hår
Bryn- & Vippeserum
Ansigtsolie – Glød
Tør hud
Hårserum
Hybenkerneolie