Eksperten guider: Sådan kommer du i gang med babymassage
Du har sikkert hørt om babymassage. Men hvad er det egentlig? Og kan det give babyer bedre søvn? Vi har talt med Katrine Birk, der er en af Danmarks dygtigste eksperter inden for babymassage og zoneterapi til babyer og børn. I denne artikel guider hun til, hvordan du kommer i gang med babymassage, hun forklarer, hvordan massage kan lindre bl.a. mavekneb, og så giver hun 5 gode øvelser til babymassage. Læs med og bliv klogere på de mange fordele ved babymassage.
Fotograf: Mathilda Yokelin
Fotograf: Mathilda Yokelin
Hvad er babymassage?
– Babymassage er en hyggestund for dig og din baby. Det er et fantastisk oxytocin ”brusebad”, hvor vi får frigivet en masse af hormonet oxytocin, som er med til at styrke tilknytningen mellem dig og baby. Med kærlig og nænsom berøring forbinder du dig endnu tættere til din baby, og så kan det samtidig være med til at lindre en række gener.
Hvad er fordelene ved babymassage?
– Den største fordel er den intime og stærke kontakt, du får med din baby, som styrker tilknytningen mellem jer. Du lærer din baby bedre at kende, og din baby lærer selv bedre at kende gennem den øgede kropsbevidsthed, som massagen giver; her er arme, her er ben, her er hele min krop! Babymassage kan også være enormt beroligende og dejligt lindrende, hvis din baby har diverse gener som fx ømme gummer, ørepine, hoste eller mavepine.
Kan babymassage hjælpe mod kolik, søvnbesvær, uro eller andre udfordringer?
– Ja, det ser jeg i hvert fald ofte, at det gør. Rigtigt mange har god erfaring med at bruge babymassage, gerne kombineret med zoneterapi og akupressur, til at lindre en række forskellige gener som mavepine, forstoppelse, kolik, uro, ømme gummer, hoste og alle de ting, som babyer typisk oplever.
Er der noget, man skal være opmærksom på, når man giver sin baby massage?
– Det absolut vigtigste er altid at lytte til din baby og respektere din babys signaler. Hvis din baby giver udtryk for, at han eller hun ikke har lyst til massage, skal du altid respektere det. Du kender din baby bedst og vil helt sikkert kunne mærke, om det føles dejligt, eller om du skal vente til en anden dag. Selvom din baby er ude af maven, er I stadig meget tæt forbundne, og din baby læser tydeligt, hvad der foregår inden i dig. Derfor er det vigtigt, at du er rolig og tryg ved situationen. Hvis du ikke er til stede eller lidt småstresset, vil din baby nemt opfange og reagere på det.
“Den måde, du intuitivt nusser din baby på i hverdagen, er et rigtigt godt udgangspunkt for massagen.”
Hvis man ikke har prøvet det før, hvordan kommer man bedst i gang med babymassage?
– Tro på dig selv og dine instinkter, du kender din baby, og du kan mærke, hvad din baby har brug for. Den måde, du intuitivt nusser din baby på i hverdagen, er et rigtigt godt udgangspunkt for massagen, så lad den blot være en forlænget arm af det. Vær rolig og ikke nervøs; du kan ikke gøre noget forkert, hvis du lytter til din babys signaler og bruger din sunde fornuft.
Hvor ofte skal man give sin baby massage?
– Du kan sagtens give din baby en fuld massage hver eneste dag; derudover kan du også give baby massage her og der i løbet af dagen. Når du nusser din baby på ryggen, mens du går rundt, er det også massage; når du kysser og nusser tæer på puslebordet, er det også berøring og massage, og jo mere nærhed og berøring af baby, des bedre.
Fotograf: Stine Louise Hansen
Fotograf: Stine Louise Hansen
Hvilken olie skal man bruge til babymassage?
– Du kan bruge mange forskellige olier, men det vigtigste er, at du selv synes, at olien er lækker og giver dig ro. Derudover synes jeg også, det er super vigtigt, at den er så ren og naturlig som muligt uden en masse kemi. Både fordi baby skal have det allerbedste, men også fordi du eller baby måske lige får lidt på fingrene, som så havner i munden, og så skal det helst ikke kunne gøre skade.
5 gode øvelser til babymassage
1. Massage på storetåen
Når du masserer storetæerne på begge fødder, får du fat i hjernezonen. Det virker dejligt beroligende, især hvis baby døjer med uro, stress i nervesystemet eller har svært ved at sove.
2. Massage på lænden og bagsiden af låret
Når du nusser og trykker og aer hen over lænden og på bagsiden af begge lår, får du fat i mange gode punkter, som er særligt gode, hvis din baby er forstoppet, har kolik eller generelt problemer med maven.
3. Massage på maven i urets retning
Forestil dig, at din baby har en urskive på maven. Så masserer du blidt i cirkler, der følger urets retning; ikke fordi det er farligt at gøre det den modsatte vej, men på denne måde støtter du tarmene, som løber med urets retning, og du får stimuleret babys mave og kan afhjælpe gener som forstoppelse eller luft i maven.
4. Massage mellem øjenbrynene og i panden
Lige midt mellem øjnene – nærmest som et tredje øje – og hen over panden er det enormt dejligt og beroligende at blive nusset. Det skal være fjerlette strøg, og det er særligt dejligt, hvis din baby er urolig, stresset eller har svært ved at sove.
5. Massage på trædepuden under fødderne
Under babys fødder sidder trædepuden, som afspejler lungezonen, og her er det dejligt at massere, hvis din baby har en snotnæse eller hoster, fordi massagen kan være med til at løsne op for slimen.
Om Katrine Birk
Katrine Birk er en af landets bedste behandlere inden for babymassage og zoneterapi til børn, og hun har en helt enestående viden om kroppen. Hun er forfatter til Tryk & Glad bogserien, som formidler om babymassage, zoneterapi og akupressur til babyer og småbørn. Derudover har hun stiftet uddannelsen “Tryk og glad babymassage instruktør”. Se mere på hendes hjemmeside katrinebirk.dk og følg med på hendes Instagram @katrine_birk, hvor hun deler ud af tips og tricks til at passe på dig selv og dine børn.
Fotograf: Mathilda Yokelin
Læg en kommentar