Vokser øjenvipper ud igen?

Der kan være mange grunde til at man mister sine øjenvipper. Vippebukning, for meget makeup, øjeninfektioner, medicin, mangelfuld makeupfjerning, lash lift og lash extensions er blot få af mange faktorer, der kan føre til vippetab. Og når ens vipper forekommer sparsomme og hullede giver det et hug i selvtilliden og det er svært ikke at spørge sig selv “Vokser øjenvipper ud igen eller er løbet kørt?”.

I denne artikel kan du blive klogere på dine øjenvipper og deres vækst. Vi dykker ned i hvordan og hvor hurtigt øjenvipper vokser og hvad der får vipperne til at falde ud. Vi kommer også med nogle tips til hvordan du kan få dine vipper til at vokse, bl.a. ved brug af vippeserum. Og ønsker du, efter endt læsning, at vide mere om vippeserum generelt, kan du besøge denne udførlige artikel, der kommer omkring alle aspekter ved vippeserum.

Vokser øjenvipper ud igen?

Hvor hurtigt vokser øjenvipper ud igen? De tre vækstfaser

Både vores øjenvipper og de hår vi har på hovedet har en livscyklus, hvor hårene skiftevis vokser og hviler, og det er derfor ganske naturligt at tabe både hår og øjenvipper på bestemt tidspunkter i løbet af denne cyklus. Øjenvipper gennemgår tre faser i deres vækstcyklus: Den anagene fase (grofasen), den katagene fase (nedbrydnings-/ eller overgangsfasen) og den telogene fase (hvilefasen). I den anagene fase gror hårstrået og når det rammer den katagene fase går væksten i stå. Efter at den telogene fase har fundet sted falder vippehåret ud og et nyt begynder at vokse ud i den nye anagene fase.

En øjenvippe vokser dagligt et sted mellem 0,12 og 0,14 mm og en øjenvippes længde kommer sjældent over 12 mm. En hel livscyklus for en øjenvippe varer 4 til 11 måneder. Den anagene fase (grofasen) varer mellem 4 og 10 uger, den katagene fase (nedbrydnings- /overgangsfasen) varer kun omkring 15 dage og den telogene fase (hvilefasen) varer hele 4-9 måneder. Det er altså nogle rimelig brede og upræcise tidsintervaller vi arbejder med, når det kommer til både den anagene og telogene fase. Den specifikke livscyklus for dine øjenvipper er helt unik for dig, og om dine vippers anagene fase varer 4 uger, 10 uger, eller noget midt imellem er ikke til at vide. Så svaret på spørgsmålet “Hvor hurtigt vokser øjenvipper ud igen”, afhænger både af hvor i øjenvippecyklussen du har mistet dine vipper, og af hvor lang tid dine vippers unikke livscyklus varer.

Disse faktorer kan få dine vipper til at falde ud

Vi har altså fundet ud af, at det er naturligt at ens øjenvipper falder ud efter den telogene fase, og at der herefter vokser nye vipper ud. Men forskellige ydre faktorer kan føre til vippetab uafhængigt af vippernes vækstcyklus. Vi vil i det følgende fremhæve nogle af disse.

Fysisk belastning: Vippebukning, kunstige vipper og lash extensions

Fysisk belastning af vipperne kan medføre vippetab. Vippebukning kan være hård kost for vipperne og er noget man skal holde på et minimum. Vippebukkeren kan både knække og løsgøre hårstråene – særligt de vipper, der befinder sig i hvilefasen og har lettere ved at slippe roden. Kommer du til at trække vipper ud i begyndelsen af hvilefasen, kan der gå flere måneder før der vokser nye vipper ud igen, alt afhængigt af længden på din unikke vippecyklus. Bukning af vipper med mascara på er et absolut no-go, da mascaraen gør vipperne stive og ufleksible, hvorfor der er stor risiko for at de knækker.

Udover vippebukning, så kan anvendelse af kunstige øjenvipper også føre til vippetab. Vægten fra de kunstige øjenvipper kan få vipperne til at knække og falde ud. Herudover kan limen også forårsage problemer, da den kan udtørre og genere øjenlåget. I værste fald kan limen sidde fast på nogen af dine naturlige vipper og rive disse med ud, når du fjerner de kunstige.

Lash extensions kan også føre til vippetab. Ligesom at belastningen fra hårextensions kan medføre at nogle af dine egne hår bliver trukket ud, så kan lash extensions tilsvarende føre til vippetab. Alt afhængigt af længden og mængden af extensions vil der naturligvis være større eller mindre vægt og dermed belastning på vipperne. Med vi kommer ikke udenom at den ekstra tyngde fra lash extensions kan medføre tab af egne øjenvipper.

Vippeserum med prostaglandin

Mange af de konventionelle vippeserummer indeholder prostaglandin eller prostaglandinlignende stoffer. Prostaglandin er et signalstof, som bruges i medicinsk sammenhæng til behandling af grøn stær og tryk i øjet. Ved disse behandlinger har man fundet ud af at prostaglandinen øger vippernes vækst, og derfor har en del beautybrands integreret det medicinske stof i deres vippeserummer. Det, som prostaglandin teknisk set gør, er at fastholde vipperne i den anagene fase i længere tid. Dette betyder, at når du ophører brugen af prostaglandinserummet vil dine vipper forlade den anagene fase, som de kunstigt er blevet fastholdt i. Herefter bevæger de sig ind i den katagene og telogene fase og falder ud. Prostaglandinserummet ændrer på de individuelle vippers naturlige cyklus, hvor vipperne løbende udskiftes på skift. Denne naturlige cyklus bliver ændret af serummet og derfor er der pludselig mange vipper, der falder ud på én gang, og der kan gå mange måneder, før vipperne påny vokser ud.

Der er flere bivirkninger ved prostaglandinbaserede vippeserummer. Du kan læse meget mere om faren ved prostaglandinbaserede vippeserummer i denne artikel “Er vippeserum med prostaglandiner farligt?”.

Sygdom, stress og medicin

Visse sygdomme og typer medicin kan lede til tab af øjenvipper. Blandt andet kan nogle typer af eksem sætte sig på øjenlåget og forårsage kløe, rødme, ubehag og tab af øjenvipper. Betændelse i øjenlågsranden (blefaritis) kan også medføre at øjenvipper knækker eller falder ud. Allergi over for makeupprodukter kan også lede til at vippernes tilstand forringes og som følge heraf vippetab. Stress er en lidelse med mange følgevirkninger, og hårtab er en af dem. Sidst, men ikke mindst, kan nogle typer medicin føre til tab af øjenvipper. Dette tæller en del forskellige typer medicin, hvoraf behandling med kemoterapi nok er den, der er mest kendt for at have hår-, bryn- og vippetab som bivirkning, men det er langt fra den eneste. Tager du medicin og oplever du samtidig vippetab, bør du konsultere din læge for at tjekke om tabet af øjenvipper kan være forårsaget af den pågældende medicin.

Makeup og mangelfuld makeupfjerning

Overforbrug af makeup kan være hård kost for både hud og øjenvipper. For at dine øjenvipper kan trives skal huden omkring øjnene været sund og velplejet. Hvis din hud enten ikke kan ånde grundet et tungt lag makeup eller hvis makeuppen indeholder ingredienser, der generer huden, kan dette kompromittere hudens sundhed og føre til at øjenvipperne falder ud. Nogle specifikke makeupprodukter er særligt belastende for vipperne. Dette gælder bl.a. vandfast mascara, som har en ekstremt genstridig formel, der kræver at du går hårdhændet til værks, når du skal fjerne den.

Og dette leder os videre til mangelfuld makeupfjerning, som er den helt store synder, når det kommer til tab af øjenvipper. Hvis ikke du renser din hud for makeup dagligt, så ophober makeupresterne sig dag for dag. Dette gør det sværere for huden at ånde, giver øget bakterievækst og fører ultimativt til vippetab, uren hud m.v. Sover du med makeup på, så er der stor risiko for at dine vipper knækker, når du hviler ansigtet på puden.

Kemisk behandling: Lash lift

Lash lift er en teknik hvormed man fikserer sine naturlige vipper i en semi-permanent buet position, så de synes længere. Lash lift er øjenvippernes pendant til hårets permanent, hvor man ved hjælp af kemi ændrer på hårstråenes struktur. Ligesom at permanenten er ekstremt belastende for håret, så er lash lift også relativt hård mod både øjenvipperand og øjenvipper. Hvis man får foretaget lash lift gentagende gange kan man risikere overbehandling, som fører til at vipperne kruser og falder af.

Med disse 4 tips vokser øjenvipper ud igen

Vi har nu afdækket hvordan øjenvipper vokser, om de vokser ud igen efter vippetab samt hvilke faktorer, der kan føre til tab af vipper. Nu tager vi fat på hvad du kan gøre for at fremme dine øjenvippers sundhed og helt konkret hvordan du kan få dine øjenvipper til at vokse ud.

1) Fjern makeup hver aften – og vær nænsom

Fjern din makeup hver eneste aften inden du går i seng. Når du fjerner din makeup skal du gå nænsomt til værks – særligt når du fjerner din mascara. Hæld din makeuprens på en vaskeklud, en rondel eller direkte på huden. Hvis du bruger en vaskeklud, så hold nænsomt kluden med makeuprens i kontakt med øjenvipperne et halv minuts tid inden du begynder at gnide. Dette hjælper til at opløse mascaraen. Husk at anvende en mild og hudvenlig makeupfjerner, så huden ikke tørrer ud eller bliver irriteret. Prøv fx vores Økologiske Renseolie, som både fjerner makeup og renser huden.

2) Prioritér dine vippers sundhed over quickfixes

Vil du gerne have dine naturlige vipper til at vokse sig smukke og lange? Så bliver du nødt til at prioritere deres sundhed og tænke langsigtet. Dette indebærer at du afholder dig fra quickfixes såsom øjenvippebukning, kunstige vipper, lash extensions og lash lifts. Disse alternativer har det til fælles at de giver øjeblikkelige resultater med risiko for langvarige mén. Fokusér i stedet for på at få dine naturlige vipper til at stortrives.

3) Brug et naturligt og økologisk vippeserum

Brug et rent og naturligt vippeserum til at booste dine vippers vækst. Naturligolies Økologiske Bryn- & Vippeserum er et produkt bestående af 100% naturlige og veganske ingredienser uden medicinske indholdsstoffer. Økologisk Bryn- & Vippeserum fremmer hårvæksten og plejer vipperne dybdegående. Serummet er beriget med udvalgte virksomme ingredienser herunder algeekstrakt, der beviseligt stimulerer vækst og fylde i hårstråene. Læs mere om serummet lige her.

4) Undgå stress, spis sundt og dyrk motion

Ja, vi ved godt at dette råd er rimelig omfattende. Men det skal ikke være nogen hemmelighed at stress har en enormt negativ effekt på vores krop og velvære. Og det er heller ikke nogen nyhed at sund kost og regelmæssig motion har den modsatte virkning. Så sørg for at få de næringsstoffer din krop har brug for og supplér med kosttilskud, hvis du ved at du ikke får hvad du skal bruge gennem dine daglige måltider. Og husk at få sat motion på dagsordenen. Motion er godt for kredsløbet, og det er netop kredsløbet, der sikrer at næringsstofferne bliver transporteret rundt i alle kroppens afkroge.

325 DKK

Økologisk

Bryn- & Vippeserum

10ML

Booster den naturlige hårvækst og giver fyldigere og sundere hårstrå.