Er vippeserum med prostaglandin farligt?

Længere vipper, ja tak – men ikke for enhver pris. Kan det overhovedet lade sig gøre at opnå længere vipper uden omkostninger? Er vippeserum farligt?

En del af nutidens populære vippeserummer indeholder kemiske stoffer, som stammer fra lægemidler, og som har en flere velkendte bivirkninger. Nogle af de mest omdiskuterede stoffer er prostaglandiner og prostaglandinlignende stoffer, såsom bimatoprost. Disse stoffer kan have en del forskellige bivirkninger, men da øjenvippeserummer befinder sig i en gråzone rent lovgivningsmæssigt, kan det være svært som forbruger at danne sig et overblik over potentielle konsekvenser ved at anvende disse produkter. I lægemidler skal prostaglandiner godkendes af myndighederne, men dette gør sig ikke gældende når stofferne anvendes i kosmetik.

I det følgende forsøger vi at afdække hvorvidt vippeserum er farligt at bruge, og så kigger vi nærmere på hvilke indholdsstoffer du skal være opmærksom på, når du påfører et serum på dine øjne. Er du på udkig efter generel info om vippeserum? Så kan du altid besøge denne udførlige artikel om vippeserum.

er vippeserum farligt

Er vippeserum farligt? Her er de tvivlsomme stoffer.

Når man først er kommet sig over de populære vippeserummers mirakuløse evne til at få sparsomme vipper til at gro, melder der sig ofte en sund undren og naturlig skepsis hos forbrugeren. For hvad er det egentlig, der giver de konventionelle vippeserummer evnen til at få hårstråene til at gro? I størstedelen af tilfældene er svaret prostaglandiner og prostaglandinlignende stoffer, såsom bimatoprost.

Hvad er prostaglandiner?

Prostaglandiner er signalstoffer med hormonlignende egenskaber. Prostaglandiner findes naturligt i vores krop, hvor de har evnen til at påvirke omkringliggende celler og effekten af kroppens hormoner. Der findes mange forskellige prostaglandiner og de kan påvirke andre celler på mange forskellige måder afhængigt af celletypen – dette står i modsætning til hormoner, som altid har den samme effekt. Fra naturens side tæller prostaglandinernes effekt bl.a. øgning af kroppens respons på inflammation, udvidelse af blodkar, igangsættelse af kontraktioner i livmoderen ved graviditet og meget andet.

Prostaglandiner anvendes også til medicinsk brug på forskellige områder. Et af de mere fremtrædende områder er ved fødsel og medicinsk abort, hvor prostaglandinerne af typerne E og F kan bruges til at igangsætte den medicinske abort eller til at fremprovokere en fødsel.

Prostaglandiner og bimatoprost i vippeserum

Prostaglandiner har som nævnt mange forskellige virkninger alt afhængigt af typen.

Prostaglandin anvendes ved behandling af grøn stær (glaukom) og øget tryk i øjnene. I denne forbindelse har anvendelsen af prostaglandin vist sig at øge vippernes længde. Denne information kastede beautyindustrien sig naturligvis grådigt over og derfor blev prostaglandin hurtigt integreret i en del øjenvippeserummer. Prostaglandiner og prostaglandinanaloger har vist sig at forlænge den anagene fase, altså vippernes aktive grofase. Dette betyder også, at så snart man ophører brugen af disse produkter, vil ens øjenvipper falde ud.

Desværre har prostaglandiner en række bivirkninger. Prostaglandin kan medføre en del mere eller mindre alvorlige øjengener, herunder irritation, tørre og kløende øjne, hævelser i øjenregionen, hængende øjenlåg og permanente ændringer af pigmentet i øjnene.

Prostaglandinerne gemmer sig under mange forskellige navne i øjenvippeserummer og det kan derfor være svært at spotte hvorvidt et produkt indeholder prostaglandiner. Prostaglandiner kan også forekomme i form af bimatoprost. Bimatoprost er et såkaldt prostaglandinanalog, altså et prostaglandinlignende stof. Hvis du gerne vil tjekke hvorvidt et vippeserum indeholder prostaglandiner eller prostaglandinlignende stoffer kan du kigge efter nogle af følgende betegnelser:

  • Norbimatoprost (MDN)
  • Trifluoromethyl dechloro ethylprostenolamide
  • Dechloro dihydroxy difluoro ethylcloprostenolamide
  • Isopropyl cloprostenate

Ovenstående er ikke en udtømmelig liste, men blot nogle af de mest gængse betegnelser.

Prostaglandin bliver som nævnt anvendt til behandling af bl.a. grøn stær og forhøjet tryk i øjnene, og det kan derfor have en uhensigtsmæssig effekt at anvende et prostaglandinbaseret serum, hvis man allerede anvender prostaglandin i medicinsk øjemed. Da denne risiko ikke fremgår tydeligt ved køb af de prostaglandinbaserede øjenvippeserummer, kan der opstå kritiske situationer, hvis forbrugeren ikke selv foretager udførlig research forinden. Fx frarådes anvendelsen af andre midler med prostaglandin i samspil med dette medicinske bimatoprostpræparat (se under “Brug af anden medicin”).

Dette siger lovgivningen om indholdsstoffer i vippeserum

Vippeserum befinder sig i en gråzone hvad angår lovgivning. Der gælder ét sæt regler for lægemidler og et andet sæt regler for kosmetik, så hvilken lovgivning, der gælder for et øjenvippeserum afhænger af hvilken kategori produktet falder under. Hvilken kategori et produkt tilhører afgøres ud fra hvordan det virker, hvordan det bruges og hvordan produktet bliver markedsført. Som udgangspunkt må kosmetik ikke ændre på kroppens fysiologiske funktioner. Per foråret 2020 havde EU-kommissionen endnu ikke besluttet hvilken kategori vippeserummer falder ind under. Og dette er ærgerligt for forbrugeren, da man af denne årsag handler lidt i blinde, når man køber vippeserummer baseret på prostaglandin, bimatoprost, peptider m.v.

Forbrugerrådet Tænk er holdt op med at vurdere vippeserum, da der er for stor usikkerhed omkring både produkttype, sikkerhed og lovgivning. Du kan læse mere her.

I andre lande, herunder Canada, er prostaglandin og prostaglandinafledte ingredienser forbudt at anvende i kosmetiske produkter, og du skal derfor have en lægeerklæring for at kunne købe produkter med prostaglandin. Igennem flere år har prostaglandin i vippeserummer været i myndighedernes søgelys både i Danmark og i udlandet. Tilbage i 2015 udtalte professor Jørgen Serup fra Bispebjerg Hospital følgende om anvendelsen af prostaglandin i vippeserum:

Når man så tilfører lægemidlet eller en kemisk variant af det til kosmetik, kan det  have samme virkning og bivirkningsprofil som lægemidlet, uden at forbrugeren har anelse om, hvad vedkommende udsættes for

I Norge har prostaglandinserummerne også skabt røre i andedammen. Tilbage i 2017 afdækkede den norske lægemiddelstyrelse at flere vippeserummer indeholdt prostglandinet kloprostenol, som ikke er godkendt til mennesker, men anvendes til at fremprovokere spontanaborter hos dyr – læs en artikel om sagen her.

Konklusionen må nok være at man som forbruger ikke slipper for selv at skulle at sætte sig ind i hvilke indholdsstoffer de mange mirakelserummer gemmer på. Tvivlsom lovgivning på området kombineret med beautyindustriens profitorienterede tilgang til produktudvikling, giver dig muligvis et vippeserum, der virker, men uden at du kan være sikker på, at bivirkninger og senfølger er undersøgt til bunds. Hvordan prostaglandinerne interagerer med andre medicinske stoffer er også uklart, og derfor også op til den enkelte forbruger at undersøge.

Gravid: Kan prostaglandin eller bimatoprost være farligt?

Du må ikke anvendes prostaglandinbaserede vippeserummer, hvis du er gravid. Prostaglandin og prostaglandinanaloger kan fremprovokere fødsel, forårsage abort og stimulere kontraktioner i livmoderen. Som nævnt findes der forskellige typer af prostaglandiner og de har ikke alle den samme effekt. Men ud fra et sikkerheds- og forsigtighedsprincip frarådes det at du anvender produkter med prostaglandin under din graviditet og også under amning.

Få længere øjenvipper med et sikkert og grønt vippeserum

Vil du gerne helt uden om vippeserummer med de omdiskuterede prostaglandiner? Så har vi hos Naturligolie udviklet et grønt alternativt: Økologisk Bryn- & Vippeserum. Som ved vores andre produkter har vi gjort det klart og tydeligt for dig hvad du smører på din hud. Vippeserummet består nemlig af blot syv forskellige ingredienser, og har ikke set skyggen af medicinske indholdsstoffer. Alle ingredienserne er naturlige, rene og veganske. Bag på etiketten kan du se den præcise procentfordeling af de forskellige ingredienser, og navnene fremgår både på dansk og latin. Produktet er sikkert at bruge for alle – også dig, der er gravid. Du kan læse mere om Økologisk Bryn- & Vippeserum og om de virksomme, grønne ingredienser her. Vil du gerne vide mere om vippeserum generelt? Så tag et kig på denne udførlige artikel om vippeserum .Her kan du få svar på alle dine spørgsmål til vippeserum generelt, herunder virkning, indholdsstoffer, anvendelse, bivirkninger og meget andet.

325 DKK

Økologisk

Bryn- & Vippeserum

10ML

Booster den naturlige hårvækst og giver fyldigere og sundere hårstrå.