Bekæmp tør hud med Økologisk Sheasmør
Skrevet af Sulaima. S. Tollesen | Redigeret af Naturligolie | Udgivet 13. september 2019
Røde knoer? Ru albuer? Tørre læber? Sprukne hæle? Stram og sviende hud?
Er der noget af ovenstående du kan nikke genkendende til? Du er langt fra den eneste. Tør hud i mere eller mindre udbredt grad er til stor og daglig gene for mange. Men vi har et trick til dig. Du kan nemlig bruge ren, økologisk sheasmør som en intens fugtgiver, når din hud trænger til en omgang damage control i de barske efterårs- og vintermåneder.
Hvorfor tørrer min hud ud?
Tør hud er et problem virkelig mange af os døjer med og det er der flere grunde til.
Der skal ikke herske nogen tvivl om at solen er hård for vores hud, men faktisk er huden mindst lige så udsat i vinterhalvåret. Danmarks geografiske placering betyder at vores klima overvejende er tørt og koldt. Dette har betydning for vores hud og særligt om vinteren sætter klimaet ekstra store krav til hudens modstandskraft, når frost, sne og kuling for alvor sætter ind. Hertil kommer at vi om vinteren tilbringer størstedelen af tiden indendørs og dårligt indeklima er også udtørrende for vores hud.
Nogle mennesker er fra naturens side mere disponerede for tør og sensitiv hud end andre. Tør hud er ikke nødvendigvis en hudsygdom, men blot en tilstand hvor huden føles tør og stram, og sommetider også irriteret, kløende og rød. Tør hud kan forekomme i mere eller mindre udbredt grad og på særligt udsatte områder oplever de fleste mennesker at deres hud har brug for ekstra fugt. Dette kan f.eks. være på albuer, hænder, fødder og læber.
Brug den rene vare
Gener forårsaget af tør hud betyder at mange af os betaler i dyre domme for fede og fugtgivende hudplejeprodukter i bestræbelsen på, at komme den tørre hud til livs. Hos Naturligolie vil vi gerne skære ind til benet og vise at god og virksom hudpleje ikke er lig med høje priser og alenlange ingredienslister. Dette er sheasmør et klokkeklart eksempel på.
Du kan nemlig med fordel anskaffe dig den rene vare i stedet for at ty til dyre færdigblandede hudplejeprodukter, der typisk kun indeholder en lille procentdel af sheasmør. Sheasmør i sin rene form er nemlig ekstremt potent, når det kommer til at blødgøre og fugte huden, og smørret kan medvirke til at afhjælpe forskellige hudproblemer forårsaget af tørhed. Ved at investere i rent sheasmør frem for blandingsprodukter er det også langt lettere at kvalitetssikre det produkt man benytter sig af. Ved brug af Naturligolies rene, økologiske sheasmør er du garanteret et produkt af bedste kvalitet, da vores sheasmør både er koldpresset og uraffineret og dermed har bibeholdt alle sine fantastiske, naturlige egenskaber. Vores økologiske sheasmør er certificeret af Soil Association Organic, hvilket garanterer dig at produktet er produceret under retmæssige regulation for økologisk produktion. Du kan sagtens benytte det rene sheasmør i dine egne blandinger – på denne måde kan du sågar kreere en fuldstændig skræddersyet SOS-blanding til din tørre hud.
Hvordan virker sheasmør
Sheasmør indeholder en masse F-vitamin. F-vitamin er faktisk en betegnelse, der dækker over en rig blanding af essentielle fedtsyrer. Og netop fedtsyreindholdet er den primære årsag til hvorfor sheasmør er en vinder, når det kommer til at blødgøre huden. Til de nørdede, så ser fordelingen af fedtsyreindholdet i sheasmør således ud: Oliesyre (40-60%), stearinsyre (20-50%), linolsyre (3-11%), palmitinsyre (2-9%) og en minimal mængde af både arachidinsyre (<1%) og linolensyre (<1%).
De to dominerende fedtsyrer er altså stearinsyre og oliesyre. Stearinsyren gør sheaen fast og smør-/voksagtig i konsistensen, mens oliesyren giver sheasmørret dets blødgørende, fugtgivende og absorberende egenskaber. Måske har du erfaring med at benytte dig af kokosolie som blødgørende hudpleje? Vi kan afsløre at indholdet af oliesyre i sheasmør faktisk er mere end 5 gange så højt som i kokosolie, og shea er dermed sagt også langt mere blødgørende end fx kokosolie. Shea er et af de allermest blødgørende råmaterialer du kan bruge på din hud. F-vitamin er fremragende til at binde fugt og låse den fast i tørhedsramt hud. Fedtsyrerne evner desuden at forsegle huden og beskytter dermed huden mod irritation. De kan også medvirke til at berolige inflammeret hud, fx ved udslæt.
Men der er endnu flere vitaminer at komme efter! Sheasmør indeholder både A-vitamin og E-vitamin. A-vitamin har en regenererende og helende effekt og kan være med til at afhjælpe ekstremt tør hud samt hud der lider under diverse hudlidelser, såsom eksem og psoriasis. E-vitamin giver sheasmørret en dybdegående blødgørende effekt og medvirker til at give nyt liv til ru og læderagtig hud, som fx huden på albuer, knæ og hæle kan have tendens til at være.
Sådan bruger du sheasmør
Sheasmør som kropspleje
Sheasmør er meget fedtholdigt (ja, det består jo faktisk rent og skært af fedtstoffer) og derfor også meget drøjt i brug. Det er oplagt at benytte på særligt tørre områder på huden, fx læber, hænder, albuer, knæ, underben og fødder. Som tidligere nævnt er sheasmørrets konsistens afhængig af temperaturen som det opbevares i. Når sheasmørret er fast skal du blot tage en lille klump og varme op mellem dine håndflader – det tager ikke mange sekunder før sheaen begynder at smelte. Gnid sheasmørret godt ind i din hud og lad det trænge ind inden kontakt med tekstiler. Hvis du vil bruge sheasmør på hænderne, men ikke har tid til at vente på at det trænger ind, kan du med fordel gnide håndryg mod håndryg, så du undgår at få fedtede fingre.
Og hey! På grund af sin struktur og sine indholdsmæssige egenskaber udgør sheasmør en fantastisk komponent i dine helt egne hjemmelavede blandinger! Du kan fx bruge sheasmør til at lave en lækker, blød og fugtgivende body balm eller til at kreere en plejende og reparerende lipbalm, som er fuldstændig fri for silikone og vand. Det er kun din egen fantasi der sætter grænser for, hvordan du kan integrere shea i den helt egen blanding. Og hvis du løber tør for idéer er der masser af inspiration at hente i vores opskriftsunivers.
Sheasmør som ansigtspleje
Sheasmør kan benyttes til huden i ansigtet med samme rige og blødgørende effekt som på kroppen. Vær dog opmærksom på at shea kan risikere at blokere dine porerne, ved overdreven brug. Så det er vigtigt at du kun benytter shea i ganske små doser i din ansigtspleje. Varm sheasmørret op mellem dine hænder til den smelter og gnid den godt ind i huden, evt. ved brug af en gua sha. Vi anbefaler at du påfører sheaen om aftenen inden du skal i seng. Således får smørret tid til at trænge ind og du undgår de udfordringer, som du ville støde på, hvis du skulle påføre makeup oven på den fedtede shea.
Sheasmør som supplement til konventionel hudpleje
Vi anbefaler naturligvis at du enten bruger sheasmørret rent eller laver din egen hjemmelavede blanding med rene, økologiske råvarer og uden tilsætningsstoffer. Det er i sidste ende det bedste både for din krop og for verden omkring dig. Har du alligevel svært ved at give fuldstændig afkald på din gode gamle bodylotion, håndcreme eller lignende, så er der også råd for dette. Du kan nemlig også bruge sheasmør som et supplement til din faste hudplejerutine. Har du fx en håndcreme som du sværger til, kan du sagtens kombinere den med sheasmør, når dine hænder skal have et ekstra blødgørende boost. Shea har nemlig nogle gode vandbindende egenskaber, hvilket betyder at du sagtens både kan påføre shea og din daglige håndcreme, fodcreme eller kropslotion, selvom cremer og lotions består af en høj procentdel vand. Start med at påføre sheasmørret, gnid det godt ind og påfør derefter din daglige creme eller lotion.
Læg en kommentar