Undgå indgroede hår og røde knopper efter barbering

Nogle lader sin naturlige kropsbehåring gro frit og andre fjerner den. Tilhører du den sidstnævnte gruppe, så er du muligvis stødt på nogle af de udfordringer, som kropsbarbering kan medføre. Irriteret hud med røde knopper på armene og ben er en hyppig sideeffekt ved barbering og mange døjer også med indgroede hår, som kan være til stor gene og medføre ardannelse. Derfor har vi lavet en guide til, hvordan du slipper af med indgroede hår og røde knopper efter barbering. Vi stiller skarpt ind på, hvorfor røde knopper og indgroede hår opstår og hvilke naturlige midler, du kan tage i brug, for at forebygge og behandle generne. Vi kommer slutteligt også ind på, hvad du kan gøre, når uheldet er sket, og du har fået ar, som følge af de indgroede hår.

røde knopper efter barbering

Dine kropshår har en funktion

Det siger sig selv, at vores hår er der af en årsag – hårene på vores krop har nemlig gennem tiden skullet danne et beskyttende lag mod ydre påvirkninger på særligt udsatte hudområder. Vores øjenbryn og øjenvipper beskytter vores øjne mod lys, støv, sved og regn. Hårene på vores ben og arme beskytter mod insekter, rifter og skrammer, og kønsbehåringen har til formål at beskytte intimområdet mod kulde, varme, bakterier m.m. Så næste gang du lader dig irritere over hårvækst et givent sted, så mind dig selv om, at din kropsbehåring rent faktisk er din ven.

Med årene er en del af hårenes funktion dog gradvist blevet overflødiggjort af hjælpemidler såsom beklædning, solbriller og andet, og den dag i dag er der mange, der vælger at fjerne dele af kropsbehåringen. Dette ændrer dog ikke om på, at vores hår er bygget til at være der, og at vores hårsække og hud ikke just trives med at blive mødt af et skarpt barberblad eller en glohed flydende sukkermasse eller klistrende voks. Det er derfor heller ikke underligt, når huden slår ud og mistrives efter en mere eller mindre nænsom hårfjerningsprocedure.

Barbering kan føre til forskellige gener, hvor røde knopper og indgroede hår er de mest hyppige. Herudover kan skægpest også opstå – det kan du læse mere om i dette skriv.

Hvorfor får man røde knopper efter barbering?

Røde knopper eller barberknopper er en betændelsestilstand, der opstår som resultat af barbering. De røde knopper er et udtryk for en hudirritation og er ofte et forstadie til skægpest.

Der kan være forskellige årsager til, at en barbering forårsager hudirritationer. Ved barbering skæres hårstrået af med et barberblad og dette efterlader hårsækkene åbne og modtagelige over for fremmedlegemer. Eksponeres den blottede hårsæk for bakterier kan der derfor nemt gå infektion i huden. Bakterierne kan fx blive påført fra et urent barberblad eller ved efterfølgende kontakt med tekstiler, der bærer på bakterier (fx et håndklæde eller et stykke tøj). Udover åbne hårsække, så kan barbering selvfølgelig også medføre små rifter i huden, som også gør at huden er mere udsat i forhold til bakterier.

Nogle kropsområder er mere sensitive end andre og har derfor lettere til irritation. Barbering af skæg og intimbarbering er de to barberingsformer, der oftest forårsager problemer, fordi huden på begge områder er fin og skrøbelig. Barbering af hår under armene kan også føre til hudirritation, men dette skyldes også friktionen, der uvilkårligt opstår, når hud gnider mod hud, som det gør sig gældende i armhulen.

Skånsom behandling af røde knopper efter barbering

Hos Naturligolie kan vi rigtig godt lide tanken om, ikke at påføre huden cremer, salver eller olier med kunstige indholdsstoffer – særligt når huden er i så eksponeret og blotlagt en tilstand, som lige efter en barbering. Efter en barbering er dine hårsække åbne og modtagelige over for fremmedlegemer og den barberede hud vil derfor straks absorbere, hvad end du påfører. Heldigvis findes der naturlige remedier, som kan hjælpe dig til at behandle huden mod røde knopper og hjælpe dig til at komme de ubehagelige barberknopper til livs.

Den bedste måde at slippe for røde knopper efter barbering er ved at forberede huden bedst muligt mod den slidsomme procedure, som en barbering er. Herudover er en beskyttende efterbehandling også essentiel. Her er nogle naturlige virkemidler du kan tage i brug for at undgå røde knopper efter barbering.

Forebyggelse

Forud for barberingen skal du sikre dig at hudområdet er helt rent og fri for snavs, så du undgår at skrabe bakterier udover de åbne hårsække. Vask området med varmt vand og benyt gerne en natursvamp – dette sikrer, at du får fjernet de bakterier, der har sat sig på hudoverfladen. Du kan enten benytte en stor blød naturbadesvamp eller en mindre og anelse mere eksfolierende silkesvamp til formålet. Når området er rengjort dupper du huden af med en ren, blød vaskehandske.

Herefter er det vigtigt at du tilfører huden noget pleje og beskyttelse, så den har noget at stå imod med. Til dette kan du anvende Økologisk Jojobaolie. Økologisk Jojobaolie er en let olie, hvis form ligger tæt op af hudens egen sebum, hvorfor jojobaolien også let absorberes af huden. Nogle benytter jojobaolie til selve barberingen, som en substitut for konventionel shaving gel, men du kan også sagtens påføre jojobaolien forud for den shaving gel eller creme, du foretrækker at benytte. Den økologiske jojobaolie blødgør hårstråene og lægger sig som et tyndt beskyttende lag på huden og modvirker hermed skrab og rifter.

Efterbehandling

Efter selve barbering er det tid til at give den udsatte hud noget kærlighed. Først og fremmest skal huden naturligvis skylles af med vand og på ny duppes med en ren vaskehandske eller et rent håndklæde. Påfør Økologisk Aloe Vera Juice på den nybarberede hud. Aloe vera er kendt for sine beroligende egenskaber og den egner sig derfor rigtig godt til at dulme irriteret hud.

Herefter er det tid til at afslutte med en beskyttende olie – vi anbefaler enten Økologisk Jojobaolie eller Økologisk Kropsolie. Begge er lette vegetabilske olier, som ikke blokerer hudens porer, men derimod tilfører masser af nærende pleje.

Økologisk Jojobaolie er som nævnt næsten identisk med hudens egen sebum og kan derfor betragtes som et ekstra lag af hudens egen beskyttende olie. Jojobaolien absorberes hurtigt af huden og er derfor et godt valg, hvis du ikke har tid til at lade olien trænge ind, inden du skal have tøj på. Absorberingstiden på Økologisk Kropsolie er en smule længere, men til gengæld besidder olien nogle blødgørende og beskyttende evner, der egner sig godt til irriteret, kløende og belastet hud.

Efterbehandlingen kan med fordel gentages i dagene efter barberingen.

Hvorfor får man indgroede hår?

Et indgroet hår er betegnelsen for et hår, der vokser indad. Enten efter at have brudt hudoverfladen eller uden nogensinde at bryde igennem huden. Hårstrået bøjer sig simpelthen og vokser indad eller langs undersiden af hudoverfladen.

Indgroede hår opstår ofte i forbindelse med hårfjerning, både ved voks, sugaring og barbering. Ved hårfjerning forstyrres hårsækkene og hårets gro-retning eller styrke kan ændre sig, hvilket kan forårsage, at hårstrået ikke formår at trænge igennem hudens overflade. Et indgroet hår kan også opstå fordi døde hudceller blokerer for håret. Og tro det eller ej, men for tætsiddende tøj kan også medføre at hårene vokser indad.

Indgroede hår kan udvikle sig i større eller mindre grad. I milde tilfælde fremstår de blot som små røde eller mørke prikker, hvor det fangede hårstrå kan skimtes under hudoverfladen. Disse prikker kan udvikle sig til bumser, og i mere grelle tilfælde kan de indgroede hår blive til følsomme og smertefulde bylder. Skulle det gå så galt, så er det heldigvis intet problem at få fjernet det generende hår hos lægen.

Både for mænd og kvinder kan indgroede hår være til stor gene. De kan principielt opstå hvor end der er hår på kroppen, men har en tendens til at være særligt presente på områder, hvor hårvækst bliver barberet væk. Mange døjer med smertefulde indgroede hår i bikinilinjen eller som resultat af intimbarbering, hvor huden er ekstra sensitiv. Og når de uønskede hår blot bliver erstattet med betændte indgroede hår, så går formålet med barberingen fløjten.

Heldigvis er der nogle ganske naturlige tricks du kan tage i brug for at forebygge forekomsten af de uønskede indgroede hår og de mange gener, som de fører med sig.

Undgå indgroede hår på naturlig vis

Vi mennesker er en del af naturen og derfor tror vi hos Naturligolie på, at vi langt hen ad vejen kan hele os selv ved at bruge naturens egne, rene midler. Og særligt når det kommer til i forvejen belastet hud, bør man, i vores optik, gebærde sig nænsomt. Barbering er skrap kost for vores hud – det kommer vi ikke uden om. Men der er nogle naturlige midler, som du kan tage i brug både før og efter barberingen, for at undgå at der opstår indgroede hår.

Forebyggelse

Indgroede hår er som tidligere nævnt hår, der ikke formår at trænge igennem huden. Derfor bør du bestræbe dig på at give hårene de bedst mulige forudsætninger for at lykkedes med netop dette. En simpel, men effektiv, måde at gøre dette på er ved at eksfoliere huden imellem barberingerne. Dette kan du gøre ved at benytte en scrub, når du er i bad. En scrub fjerner de døde hudceller og gør huden blød og smidig. Når den nye hud er blottet for døde hudceller, har hårene nemmere ved at trænge igennem overfladen og dette mindsker risikoen for, at hårene gror indad. En scrub stimulerer desuden blodomløbet, hvilket fremmer kroppens transport af næringsstoffer og udskillelse af affaldsstoffer, og dette er kærkomment, når det kommer til at bekæmpe og modvirke små infektioner. Det er heldigvis rigtig nemt at lave sin egen scrub og du kan tilsætte lige netop de ingredienser, som din hud har behov for.

Udover scrub, så bør du følge de samme råd, som nævnt i forbindelse med forebyggelsen af røde knopper efter barbering, altså: Grundig vask med en blid badesvamp eller silkesvamp, nænsom afdupning med et helt rent økologisk badehåndklæde og tilførsel af pleje gennem påføring af Økologisk Jojobaolie eller Økologisk Kropsolie.

Under selve barberingen er det vigtigt, at du benytter et helt rent, skarpt barberblad og altid kun skraber i samme retning, som hårene gror.

Efterbehandling

Hvis din hud føles belastet umiddelbart efter barberingen kan du med fordel duppe en fugtig og kølig vaskehandske på det udsatte område. Du kan enten bruge koldt vand fra hanen eller Økologisk Aloe Vera Juice for ekstra kølende effekt. Kulden dulmer umiddelbar irritation. Gør kun dette i kort tid – herefter det nemlig vigtigt, at du giver din hud og dine hårsække luft. Efter barberingen bør du derfor iføre dig rent, løstsiddende tøj i naturmaterialer. Undgå stramme jeans, nylonstrømper og lignende.

Behandling af ar fra indgroede hår

Døjer du med ar fra tidligere indgroede hår? Så er det vigtigt at give huden den støtte den har behov for, for at kunne genopbygge sin struktur og nedbryde arvævet. Vi har et bud på en powercocktail til din hud, som gør netop dette.

Til behandling af ar fra indgroede hår kan du benytte Økologisk Ansigtsolie Glød. Selvom det er en ansigtsolie har det også fantastiske egenskaber til ar og genopbygning af huden. Olien består af en regenererende blanding, der bl.a. indeholder granatæbleolie, hybenkerneolie og E-vitamin.

Granatæbleolie stimulerer hudens keratinocytter. Keratinocytter er en typer af celler, som udgør størstedelen af vores overhud, den såkaldte epidermis. Disse celler har evnen til at forynge huden og bekæmpe skader på huden. Granatæbleolie er også pumpet med antioxidanter, som fremmer hudens kollagenproduktion. Kollagen er med til at opstramme huden og har derfor også en udglattende effekt på arvæv. Boostet fra granatæbleolie er derfor et kærkomment skridt på vejen i bekæmpelsen af ar fra indgroede hår. Gennemfugtet og blødgjort hud er mere modstandsdygtig over for ar og dette hjælper granatæbleolien til.

E-vitamin er en antioxidant og har derfor ligesom granatæbleolie en evne til at styrke produktionen af kollagen i huden. E-vitamin hjælper også til at reducere både akutte og kroniske hudskader, heriblandt også skader fra UV-stråling.

Påfør få dråber olie på det ar-ramte område én gang dagligt og massér nænsomt ind i huden til olien er absorberet.

Skrevet af Sulaima Sirka Tollesen | Redigeret af Naturligolie | Udgivet 11. juni 2020

Fugtserum
Rosacea
Indgroede hår
Bryn- & Vippeserum
Ansigtsolie – Glød
Tør hud
Hårserum
Hybenkerneolie