Guide til tør hud på kroppen

Sund og afbalanceret hud er kendetegnet ved at være blød, spændstig og gennemfugtet. En sund fugtbalance i huden er med til at sikre at den er modstandsdygtig over for bakterier og forurening. Desværre døjer mange danskere med tør hud rundt omkring på kroppen. Uanset om tørheden er kronisk eller periodisk udgør den et hudproblem, der kan give anledning til kløe, rødme og irritation.

Læs med her, hvor vi guider dig til hvordan du på bedst mulig vis håndterer tør hud på kroppen – uanset om det gælder tør hud på ben, tør hud på fødder, tør hud på øjenlåg eller tør hud i øret.

Tør hud på ben

Der er få ting, som er mere frustrerende, end når det er tid til at tage shorts og badetøj på og så opdage, at man døjer med tør hud på benene. Tør hud på ben er dog en af de mest almindelige former for tør hud, og det er nemt at behandle.

Derfor får du tør hud på benene

Når det gælder tør hud på ben, er årsagen ofte, at ens hud er udtørret. Dette sker for eksempel, når man ofte bevæger sig fra varme til kulde, som når man er på badeferie og går fra stranden til et afkølet værelse, eller når vejret ændrer sig fra en årstid til en anden.

En anden årsag er, at man kan være genetisk disponeret for tynd hud, som hurtigt bliver tør. Tør hud på ben er også noget, som mange danskere døjer med, når de kommer op i alderen. Det sker, fordi hudens evne til at bevare fugten daler, jo ældre man bliver.

Uanset grunden er tør hud på ben en ubehagelig udfordring, som dog er utrolig typisk for mange danskere. Tør hud på ben kan nemlig medføre rødme, kløe og – i værste tilfælde – revner i huden.

Sådan undgår du tør hud på dine ben

Når man skal behandle tør hud på ben, gælder det, at man ikke bader i for varmt vand for længe ad gangen. Hold gerne badet på under 15 minutter, og brug gerne lunkent vand. Sørg også for ikke at gnide din hud tør, men dup den i stedet.

Du kan forebygge og mindske tør hud på benene ved at bruge en økologisk kropsolie, der hjælper med at holde på hudens fugt og gør samtidig huden babyblød. Kropsolien skal påføres fugtig hud for at trænge dybt ind i huden, gerne lige efter badet.

Hvis du barberer dine ben og døjer med tør hud på dine ben, så vær ekstra påpasselig. Barberbladet kan nemlig irritere en allerede tør og irriteret hud yderligere. Brug gerne en god og nærende olie efter barbering, som virker fugtbevarende på din hud på benene efter barbering.

tør hud

Tør hud på fødderne

Det kan være ubehageligt og ligefrem smertefuldt at have tør hud på fødderne, men tør hud på fødderne er desværre en realitet for mange danskere. Det gælder ofte tør hud på hæle, siderne af foden og selve fodballen.

Folk oplever ofte, at den tørre hud på fødderne bliver ekstra tør i vintermånederne, og det sker, ligesom med andre typer af tør hud, på grund af den faldende luftfugtighed.

Derfor får du nemt tør hud på fødderne

Tør hud på fødderne kommer desuden også som et resultat af, at fødderne ikke besidder olie- og talgkirtler, som andre områder af kroppen gør. Det betyder, at fødderne naturligt er tørre, og for mange betyder det også, at man selv må tilføje fugt til sine fødder.

Behandler man ikke tør hud på fødderne, kan det resultere i sprukne hæle og revner på trædepuderne. Man skal desuden være opmærksom på, at tør hud på fødderne har tendens til at blive værre med alderen, da hudens naturlige evne til at holde på fugt falder med alderen.

Bliv fri for tør hud på fødderne

Når det gælder tør hud på fødderne, er det vigtigt at fjerne gammel og død hud, så din hud kan få lov til at ånde. Derudover er det en rigtig god ide at anskaffe sig et par sko, som er åndbare.

Uanset om du tilføjer fugt efter et bad eller et dedikeret fodbad, så er det en rigtig god ide at anskaffe sig en god og nærende balm eller olie, som påføres umiddelbart efter badet. Det sikrer de bedste muligheder for, at olien bekæmper den tørre hud på fødderne.

Tør hud på hænder

Ligesom tør hud på fødderne kan være ubehageligt og smertefuldt, så kan det samme siges om tør hud på hænderne. Det gælder især, fordi vi konstant bruger vores hænder. Tør hud på hænder kan hurtigt udvikle sig til revner og sprækker, som kan gøre ondt og endda bløde.

Årsager til tørre, røde og sprukne hænder

Det er et utroligt typisk problem at få meget tørre hænder i Danmark på grund af vores vejr, og tør hud på hænder kaldes sommetider også for vinterhænder. En af de helt store årsager til tør hud på hænderne er vejret. En faldende luftfugtighed er igen en stor synder, men det samme er vores konstante vekslen mellem varm og kold luft, når vi bevæger os rundt i vores hverdag.

Endnu en stor årsag er vores gode håndhygiejne. Hyppig håndvask fjerner godt nok bakterier, men desværre også hudens naturlige fedtlag og olier, hvilket resulterer i tørre hænder. Bruger man sprit efter håndvask, gør dette den tørre hud på hænderne endnu værre.

Slip for tør hud på hænderne

Et rigtigt godt råd er, at man altid vasker hænder i koldt eller lunkent vand, da varmt vand er hurtigere til at udtørre hænderne. Hyppig håndvask udtørrer også hænderne. Døjer du allerede med tør hud på hænderne, kan du med fordel duppe dine hænder tørre i stedet for at gnide dem tørre. At gnide dem tørre øger nemlig bare hudens irritation.

Håndcremer, balms og olier er for de fleste en fast del af hverdagen, især i vintermånederne, og man bør da også smøre sine hænder ind flere gange om dagen. Et andet godt råd er at smøre hænderne godt ind før sengetid og lade ingredienserne virke over natten.

Tør hud i øret

Et mindre velkendt problem med tør hud er tør hud i øret. Det kan være utrolig forstyrrende at have tør hud i øret, fordi ens øregange kan klø, men ligesom med tør hud på andre dele af kroppen, er løsningen simpel.

Tør hud i øret – hvad skyldes det?

Huden i øret er, ligesom huden omkring læber og øjenlåg, utrolig tynd og følsom, og det kan desværre betyde, at huden i øret hurtigt kan blive tør. Det sker oftest på grund af det naturlige lag af voks, som ikke beskytter øregangen tilstrækkeligt. Huden udtørres derfor, og det kan resultere i rødme og kløe.

En anden grund til tør hud i øret er vatpinde og lignende. Hvis man er tilbøjelig til at rode meget i øret med vatpinde, kan det irritere øregangene og fjerne den naturlige voks, som ellers giver fugt til øret og holder på den.

Sådan behandler du tør hud i øret

Døjer du med tør hud i øret, er en hurtig løsning at smide dine vatpinde ud. Ydre påvirkning fra for eksempel vatpinde forstyrrer ørets naturlig balance, og det kan resultere i tør hud i øret.

Du kan nemt og hurtigt behandle den tørre hud i øret ved brug af naturlige olier, som lindrer irritation. Regelmæssig brug vil hjælpe øret til at genoprette en god barriere, der holder på hudens naturlige fugt.