Læs vores bedste råd mod tør hud i ansigtet

Tør hud i ansigtet er ikke blot til stor gene, men kan også føre til yderligere hudproblemer. Din hud er din krops største organ og fungerer som kroppens første barriere mod bakterier, snavs og endda kemikalier. Men tør hud gør, at denne barriere kompromitteres. Desværre døjer mange mennesker med tør hud og det kan være højst problematisk, da den manglende fugt gør huden sårbar og irriteret. Det kan føre til ubehagelige gener som kløe, afskalning og rødmen.

Tør hud rammer rigtig mange danskere, især i de kolde vintermåneder, men den tørre hud kan heldigvis behandles med de rigtige produkter. En velfugtet hud sørger for at opretholde en stærk barriere for huden og minimerer irritation.

tør hud i ansigtet

Hvis du har tør hud i ansigtet, er du ikke alene

Det er meget normalt at have tør hud i ansigtet, og tør hud er faktisk en hudtype for sig selv. Der findes mange forskellige årsager til, at man kan døje med tør hud i ansigtet, og faktisk kan man sagtens have tør hud, selvom ens T-zone eller pande ser skinnende og fedtet ud.

Er du i tvivl om, hvorvidt din hudtype er tør eller fedtet, er du nødt til at tage et grundigt kig på hele dit ansigt – ikke bare din T-zone eller pande. Er størstedelen af din hud i ansigtet tør, bør du bruge produkter med højt fedtindhold udviklet netop til tør hud.

Din T-zone eller pande kan nemlig sagtens virke fedtet, samtidig med at din hud er utrolig tør. Årsagen kan være tilstoppede porer eller hverdagens snavs, eller det kan skyldes hudens eget forsøg på at overkompensere for tørheden. Faktisk kan tør hud også være med til at skabe problemer i forhold til hudens evne til at absorbere produkter.

Tør hud kan være en permanent hudtype, som ofte er genetisk disponeret, men for andre døjer de kun med tør hud i perioder, hvor de påvirkes af udefrakommende faktorer. For eksempel kan vind og vejr og skiftende årstider have en indflydelse på din hud.

Mange danskere oplever at få meget tør hud om efteråret og vinteren, fordi luftfugtigheden falder. Kulde og blæst kan være udtørrende for huden, og det samme kan de store skift mellem kulden udendørs og varmen fra radiatorer indendørs.

Tør hud i ansigtet bliver desuden ofte et større problem, jo ældre man bliver. Hudens evne til at holde på fugten falder simpelthen, når man bliver ældre, og det samme gør hudens antal af talgkirtler. Derfor er det også ekstra vigtigt at hjælpe huden til at bevare sin fugt, i takt med at man bliver ældre.

tør hud i ansigtet

Tør hud, der skaller i ansigtet

Lider du af tør og skallende hud, er du ikke alene. Tør hud, der skaller af ansigtet, er som sagt et problem, som mange danskere lider af. For nogle handler det ganske simpelt om, at huden har en større tendens til at skalle og flage på grund af manglende fugt.

Uanset om man er tilbøjelig til at have tør hud, der skaller i ansigtet, eller ej, så gælder det, at ens hud netop skaller, fordi for meget vand er fordampet fra huden. Det kan ske som resultat af for aggressiv udtørring af huden med skrappe renseprodukter, på grund for lange og varme bade, på grund af vejret, på grund af irritation af huden eller at man fra naturens side har tør hud.

En effektiv løsning på tør hud er at sørge for, at huden får tilført masser af fugt og fedt. Fugtgivende ingredienser, såsom hyaluronsyre, er med til at balancere hudens fugtbalance, mens fedtstoffer fra gode planteolier virker beskyttende på hudens barriere og hjælper med at holde på fugten. En ansigtsolie baseret på planteolier i høj kvalitet, vil ikke tilstoppe huden, men derimod trænge hurtigt ind og beskytte mod ydre påvirkninger fra vind og vejr.

Derudover kan man også eksfoliere sin hud for at komme den tørre hud til livs. Eksfoliering sørger for at fjerne de døde hudceller og snavs, og samtidig giver den huden en smuk glød. Har du sensitiv hud, skal du sørge for at eksfoliere huden blidt. Det kan gøres dagligt med en opvredet vaskehandske, der på nænsom vis fjerner døde hudceller med respekt for hudens barriere.

Tør hud, der skaller i ansigtet, kan desværre også være knyttet til forskellige hudsygdomme som eksem, særlig kontakteksem og skæleksem. Kontakteksem opstår oftest ved brug af kosmetiske produkter og hudplejeprodukter, der indeholder parfume. Skæleksem kan opstå på grund af en overproduktion af gærsvampe på hudens overflade. Alle har risiko for at udvikle kontakteksem, og når man først har fået det, så har man kontakteksem for altid. Derfor er det en god ide at gå efter parfumefri og allergivenlige produkter, gerne med indhold af planteolier, der styrker hudens barriere og virker fugtbevarende. Læs gerne ingredienslisten på dine produkter, og gå udenom ingredienser som parfume, alkohol og silikone, der kan irritere huden og virke tilstoppende.

Er du i tvivl om, hvorvidt din hud bare er tør, eller om du har en decideret hudsygdom, bør du altid forhøre dig hos din læge.

Ekstremt tør hud i ansigtet? Sådan undgår du det

Hvis du har ekstremt tør hud i ansigtet og måske endda døjer med tør hud, der skaller i ansigtet, er der heldigvis masser af hjælp at hente. Det er dog først værd at vide, hvad man ikke skal gøre, hvis man har meget tør hud i ansigtet.

En af de helt store udfordringer, som mennesker med meget tør hud i ansigtet står over for, er nemlig, at man kan komme til at udtørre huden yderligere i et forsøg på at afhjælpe problemet. Det gælder især, hvis man døjer med akne eller en fedtet T-zone og pande. Mange vil ofte forsøge sig med skrappe produkter eller hudplejerutiner, meget skummende produkter, flere varme bade om dagen, overdreven brug af sæbe, eller at gnide sin hud tør efter badet.

Alt dette skal helst undgås, hvis man har meget tør hud, fordi det netop kan udtørre huden yderligere og resultere i en overproduktion af olie, som især kommer til syne i T-zonen og på panden. Det får selvfølgelig huden til at se endnu mere fedtet ud, og snart kan man være fanget i en ond cirkel.

Den onde cirkel er dog nem at bryde, når man har registreret og anerkendt, at ens hudtype faktisk ikke er fedtet og skifter til mildere produkter. Har du brug for hjælp, har vi lavet en guide til at finde din hudtype nemt og hurtigt.

Generelt er der et par gode råd, som man med fordel kan følge, hvis man har ekstremt tør hud i ansigtet. Først og fremmest er det afgørende helt at holde sig fra parfume, æteriske olier og farvestoffer i cremer og hudplejeprodukter, og det er også bedst at styre uden om ingredienser som de fleste typer af alkohol, citrus og mentol. Derudover kan man passe på sin hud ved at vænne sig til kortere og køligere bade, som ikke udtørrer huden – og som også gavner miljøet. Sidst men ikke mindst er det en god idé at vænne sig til at påføre huden fugt i flere lag og flere gange om dagen, hvis man døjer med ekstremt tør hud.

creme til tør hud i ansigtet

Tør hud omkring munden

Mange danskere døjer desværre med tør hud omkring munden, og det gælder især i vintermånederne, når vinden bider. Selvom tør hud i sig selv ikke er farligt, kan det give gener i form af svie og kløe, når man får tør hud omkring munden.

Hvorfor får man tør hud omkring munden?

Tør hud omkring munden opstår især i vintermånederne, fordi luftfugtigheden falder, og vinden samtidig udtørrer eksponerede læber. At luftfugtigheden falder og vinden blæser, er især et problem for de steder, hvor huden er ekstra tynd. Det gælder altså især omkring munden og på læberne, fordi vores læber, i modsætning til meget af vores øvrige hud, ikke besidder talgkirtler, som holder på fugten i huden. Fugten fordamper altså meget hurtigere fra området omkring munden, og det resulterer i tør hud omkring munden.

Sådan plejer du tør hud omkring munden

For at undgå tør hud omkring munden og sprukne læber kan du med fordel gøre brug af en god læbepomade eller sheasmør, som du kan bruge gentagende gange i løbet af dagen. Mange prøver at fugte deres læber med spyt, men vand og spyt virker faktisk mere udtørrende, og de er derfor ikke gode løsninger på tør hud omkring munden.

Når du vælger et hudplejeprodukt til tør hud omkring munden, så vær opmærksom på at vælge naturlige produkter uden parfume, farve og smagsstoffer, da disse kan irritere den tørre hud omkring munden yderligere.

Tør hud på øjenlåg

De fleste har en ide om, hvordan man skal håndtere tør hud på hænder eller fødder, men når det gælder tør hud på øjenlåg, står de fleste af. Tør hud på øjenlåg er dog en hududfordring, som mange danskere lider af, og som er helt normalt at kæmpe med.

Årsager til tør hud på øjenlåg

Tør hud på øjenlåg kan dukke op af mange forskellige grunde, men ofte er det et symptom på, at huden i ansigtet generelt er dehydreret. Huden omkring øjet er nemlig meget tynd, og huden mister derfor hurtigt fugt, hvilket kan give tør hud på øjenlågene.

En anden årsag kan være en skrap makeupfjerner, som – udover at fjerne makeup – også fjerner naturlig olie og fedt fra øjenlågene. Netop fedt og olie er nødvendige komponenter for en sund hud, da det er disse, som giver huden fugt og holder på fugten.

En tredje årsag kan være eksem. Huden på øjenlåg er utrolig tynd og derfor også ekstra modtagelig overfor kemikalier, parfume og parabener. Er du i tvivl, om du har tørre øjenlåg eller eksem, bør du altid kontakte en læge eller hudlæge.

Behandling af tør hud på øjenlåg

Har man tør hud på øjenlåg, kan man prøve at starte med at skifte sin makeupfjerner ud med en naturlig renseolie, som er mere skånsom for huden. Derudover er det en rigtig god ide at skabe gode vaner som at fjerne makeup hver aften, før man går i seng. Hvis det er muligt, er det også en god ide at begrænse brugen af makeup, så øjenlågene får ro til at genfinde balancen. Det er også en god ide at lede efter alternativer til de makeup produkter, som man oplever kan give tør hud på øjenlåg.

Ligesom med andre hudplejeprodukter til en tør hudtype er det nemlig vigtigt at undgå produkter fyldt med parfume og parabener. Kig efter produkter med naturlige ingredienser og olier, som er beregnet til brug på øjenlåg.

Creme til tør hud i ansigtet – hvad virker?

Når man vælger en creme til tør hud i ansigtet, er det vigtigt, at man undersøger de produkter, man ønsker at bruge. Fordi huden er så udtørret, er den også ekstra sårbar og kan derfor reagere negativt og voldsomt på produkter, der for eksempel indeholder parfume og alkohol. Den bedste creme mod tør hud i ansigtet er også den, der skaber mindst irritation.

Derudover er det en god idé at være opmærksom på, at nogle cremer til tør hud i ansigtet kan risikere at udtørre huden yderligere. Den bedste creme mod er altså én, som er meget fedtholdig og særlig skabt til en tør hudtype. Mennesker, der lider af ekstremt tør hud i ansigtet eller oplever, at huden i deres ansigt skaller, kan drage fordel af at slutte sin plejerutine med en god økologisk ansigtsolie, gerne tilsat en smule økologisk sheasmør, som har en relativ fed konsistens.

For helt generelt gælder det, at jo mere tør din hud er, jo federe produkter bør du også anskaffe dig. Husk også altid at påføre dine produkter mindst to gange dagligt, så din hud får fugt dagen igennem og kan drage nytte af ingredienserne i løbet af natten.

Nogle gange er den bedste creme mod tør hud i ansigtet dog slet ikke en creme, men derimod en olie skabt særligt til tørre hudtyper. Den udtørrede hud hungrer nemlig efter olie, der er mættet med netop det, huden mangler. Her er det afgørende, at du leder efter olier, som hverken tilstopper eller irriterer huden. Olien skal virke fugtbevarende, plejende og blødgørende, og her er hybenkerneolie, hindbærkerneolie, jojobaolie og Økologisk Ansigtsolie Glød gode bud.

En olie til tør hud kan bruges ofte og kan også med store fordel anvendes sammen med en god serum til tør hud i ansigtet, gerne med hyaluronsyre, en mild ingrediens, der virker som en fugtmagnet. På den måde tilføjer serum en dejlig masse fugt, mens olien sikrer, at huden kan holde på fugten. Her bruges olien altså som et ekstra lag ovenpå fugtserum, og de to produkter danner en stærk symbiose, der holder din hud velplejet og velfugtet.

Det er ganske nemt at komme i gang med at bruge olier i ens hudplejerutine, og olier kan bidrage med meget mere end sin blødgørende virkning. Olie er med til at holde hudens barriere stærk og smidig. Man kan sammenligne det med at tilføre pleje til sine lædersko, der holder dem bløde og velplejede og samtidig beskytter mod sne, regn og andre udefrakommende elementer.

Døjer du med tør hud, er der hjælp at hente. Husk at passe på med at anvende skrappe og udtørrende produkter, find en fugtgivende serum, og brug en olie eller creme til ansigtet med fugtbevarende ingredienser. Det giver dig en strålende, blød og sund hud, som er stærk nok til at beskytte huden mod dagligdagens ydre påvirkninger.